Kene ile mücadelede biyolojik yöntem

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını insanlara bulaştıran kenelere karşı kimyevi mücadele yerine biyolojik mücadele maksadıyla Beç tavuğu dağıtımına devam edildiğini bildirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Temmuz 2013 23:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kene ile mücadelede biyolojik yöntem

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, KKKA'nın önüne geçmek için çalışmaların devam ettiği, 2012 yılında 750 Beç tavuğunun dağıtımı yapıldığı hatırlatılarak, yıl içerisinde de Sivas'ta 250 adet tavuk dağıtılmasının planlandığı belirtildi.

Açıklamada, şunlara yer verildi:

"Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun talimatı ile çalışmalara başlayan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü kene ile biyolojik mücadele konusunda en başarılı yöntemin Beç tavukları ile sağlanıldığını tespit etti. Afrika kökenli Beç tavuğunun kene ile mücadelede başarılı sonuçlar vermesi üzerine Genel Müdürlüğe bağlı merkezlerde söz konusu tavuk türünün üretimine başlandı.

Üretilen tavuklar geçtiğimiz yıldan itibaren kene vakalarının görüldüğü bölgelerde yaşayan vatandaşlara dağıtıldı ve kene ile biyolojik mücadeleye başlandı. Olumlu sonuçlar alınması üzerine geçtiğimiz yıl Çorum, Yozgat, Sivas başta olmak üzere çeşitli bölgelerde dağıtılan Beç tavuklarının dağıtımı bu yılda yine Sivas'ta yapılacak."

Hibe şeklinde olan tavuk dağıtımı için özellikle kene ısırma vakalarının çok yaşandığı köy ve ilçelerin seçildiği ifade edilen açıklamada, çiftçilerin tavukların çoğalmasını sağlayarak, kene ile biyolojik mücadelede önemli bir adımın atılmasını sağlanacağı kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber