İmamların sorunları ve çözüm önerileri

Haber Giriş : 10 Şubat 2006 09:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye sıkıntılı bir dönem yaşıyor. Toplumu germek ve birbirine düşürmek için iç ve dış destekli yoğun çabaların yaşanıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı da, ilk ve hedeflerini karışıklık ve kargaşaya meydan vermemek için yeniden belirledi. Bunların başında ?bölücü ve yıkıcı faaliyetlerle mücadele? geliyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından milletvekillerine, bazı kamu kuruluşlarına gönderilen ?Görevler-Sorunlar? raporunda öneriler de yer aldı. Kamu kuruluşları içinde en az maaşın imamlara ödendiği ve bu yüzden görevlileri tutmakta zorluk çekildiği belirtildi. Halen 22 780 camide din görevlisi bulunmuyor, her yıl 500 yeni cami daha ibarete açılıyor. Cami sayısı 78 bine ulaştı.

Milletvekillerine gönderilen kitapçıkta, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Avrupa Birliği AB) sürecinde din hizmetlerinde yeni açılımlara girdiği belirtildi. Bu amaçla din hizmetlerinin yeniden değerlendiriliyor. Dinlerarası diyaloğu istismar etmeden etkin olarak sürdürülmesi, dini sorunların çözümü, Avrupa ülkelerini dini konularda doğru bilgilendirmek de yer alıyor. Ayrıca, İslam'ı batı toplumları nezdinde en iyi şekilde temsil etmek üzere Brüksel'de ?daimi müşavirlik? kurulacak.

İŞTE SORUNLAR, İŞTE ÖNERİLER

Diyanet'in raporunda, önemli sorunlar ve bunlara ilişkin çözüm önerileri şöyle sıralandı:

- KADROSUZ CAMİLER: 1990 yılından bu yana Diyanet İşleri Başkanlığı'na kadro tahsis edilmiyor. Her yıl yaklaşık 17 bin personel emekliye ayrılıyor. Yılda 1.500 civarında personel ise istifa, kurum değişikliği ve ölüm ler nedeniyle azalıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın toplam 88 bin 563 kadrosuna karşın, bunlardan 71 bin 549'u dolu, 17 bin 14 kadro ise boş. Kadrosuz camilerin sayısı her yıl artıyor.

- Öneri: Diyanet İşleri Başkanlığı'nın teşkilat ve görevleri hakkındaki kanun tasarısı bir an önce yasalaşmalı.

- HER YIL 500 CAMİ: Ülkemizde her yıl ortalama 500 yeni cami ibadete açılıyor. Halen 22 bin 780 caminin görevlisi bulunmuyor. Mevcut kadroyu korumak için yılda 4 bin 200 görevliye ihtiyaç duyuluyor. Gelecek 10 yıl göz önüne alındığında kadroların yarısı boşalmış olacak.

- Öneri: Toplumsal dayanışmayı, birlik ve beraberlik ruhumuzu canlı tutmak, dini ve milli değerlerimizi zedeleyici hareketlere fırsat vermemek için boş kadrolar doldurulmalı, kadrosuz camilere kadro tahsisi yapılmalı.

- VEKİL İMAMLAR: Ülke genelinde camilerde 9 bin 102 vekil imam-hatip bulunuyor. Vekil imam-hatiplerin nakil, kıdem gibi özlük hakları yok. Vekiller, asillerin aldığı maaşın ancak üçte ikisini alabiliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanları sağlayabilmesi için, personel alımını ile ilgili sınav sistemi değiştirilmeli. Din hizmetlerine ilişkin kadrolar, A grubu kadrolara dahil edilmeli.

- Öneri: Vekil imam-hatiplerin asaleten atamalarını sağlayacak hukuki düzenlemeler yapılmalı, boş kadrolar doldurulmalı.

- KURAN KURSLARI: Toplam 4 bin 336 açık Kuran kursu bulunuyor. Kuran kursu öğreticiliği kadrolarına 1996 yılından bu yana atama yapılmıyor. Ayda 150 YTL ile çalışan 3 bin geçici Kuran kursu öğreticisi bulunuyor. Bu öğreticilerin sosyal güvencesi yok.

- Öneri: Geçici Kuran kursu öğreticilerinin, SSK hükümlerine tabi, sözleşmeli statüde ve yeterli bir ücretle çalıştırılabilmeleri için yasal düzenlemeler yapılmalı.

- YURTDIŞI KADROSU: Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yurtdışı kadrosu toplam 49 olmasına karşın, bunlardan ancak 34'ü dolu, 15'i ise boş. Yurtdışı din görevlilerinde toplam 1.183 kişi görev yapıyor. Yurtdışı personel ihtiyacı 450 civarındadır.

- Öneri: Yurtdışı için acilen 350 kadro verilmeli.

- EN DÜŞÜK MAAŞ: Türkiye İş Kurumu, Dışişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, SSK, Kredi ve Yurtlar Kurumu, Emekli Sandığı, Aile ve Sosyal Araştırma Genel Müdürlüğü, Çocuk Esirgeme Kurumu gibi bazı kurum ve kuruluşlarda çalışan personele sağlanan ek ve tazminatlar gibi, Diyanet İşleri Başkanlığı personelinin mali ve özlük haklarında da iyileştirme yapılmalı. Kamu personeli içinde en düşük maaşla çalışan, Diyanet İşleri Başkanlığı personelidir. Örneğin 2005 yılı Mart ayı itibariyle vekil imam-hatip 404 YTL, imam-hatip 590 YTL, vaiz 588 YTL, ilçe müftüsü 972 YTL, il müftüsü 1.144 YTL maaşla görev yapıyor. Bu durum, personelin verimliliğini azaltıyor, kurum değiştirme taleplerini artırıyor.

- Öneri: Personelin mağduriyeti bir an önce giderilmeli, din görevlilerinin toplum içindeki itibarının güçlendirilmesi ve personelin hizmet şevkinin artırılması bakımından önem ve zorunluluk arz ediyor. Bu konuda gerekli yasal düzenlemeler ivedilikle yapılmalı.

?MEZHEP-MEŞREP AYRIMI YAPMADAN?

?Laiklik ilkesi doğrultusunda bütün siyasi görüş ve düşünüşlerin dışında kalarak, milletçe dayanışma, ve bütünleşmeyi amaç edindikleri? Diyanetin kitapçığında belirtildi ?ilke ve hedefler? şöyle sıralandı:

- Geleceğin dünyasını birlikte inşa etmek için farklı kültür ve dinlerin barış içinde yaşamalarına katkı sağlanacak.

- Farklılıkları ülkemizin bir zenginliği olarak kabul edip, toplumun bütününü kucaklayıp bütünleştirilecek.

- Her türlü siyasi görüş, düşünce ve faaliyetin dışında kalıp tarafsız bir din hizmeti sunulacak.

- Toplumun istikrarı, dini bütünlüğü, milli birlik ve beraberliği koruyucu, din, vatan ve millet sevgisini geliştirici hizmet ve faaliyetler yürütülecek.

- Bölücü ve yıkıcı akımların faaliyetlerine karşı toplumu bilinçlendirici ve uyarıcı nitelikte hizmetler üretilecek.

- Din hizmetlerinde toplumun gelenek ve göreneklerini dikkate alan, hassasiyetlerini, beklentilerini gören, anlayan ve değerlendiren bir yaklaşım içinde olunacak.

- Müslümanlık üst kimliği etrafında vatandaşlık esas alınacak. Mezhep, meşrep ayrımı yapmadan herkese eşit hizmet götürülecek.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın belirlenen ilke ve hedefleri yerine getirebilmesi için desteğe ihtiyacı var. Misyonerlik faaliyetlerin yoğunlaştığı, dini kullanıp başka amaçlar peşinde koşanlarla mücadelede Diyanet'in öneminin herkes farkın. İşte onların sorunlarına duyarsız kalınması daha büyük sorunlara yol açar?

Saygı Öztürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber