2 milyon ?cep' hâlâ kayıt dışı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Şubat 2006 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kaçak cep telefonlarının kayıt altına alınmasıyla ilgili süreç hâlâ tamamlanamadı. 13 Temmuz 2005 tarihinden önce satın alınan yaklaşık 19 milyon telefon kayıt altına alındı.

Bu süreçte 593 bin telefon görüşmelere kapatıldı. Ancak Telekomünikasyon Kurumu (TK)'nun ikazlarına rağmen 13 Temmuz'dan sonra kaçak yollardan alınan 2 milyon telefonun kayıt altına alınması için henüz bir çalışma yapılmadı. Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği Genel Başkanı Murat Dursun, söz konusu telefonlar sebebiyle tekrar bir karışıklığın gündeme gelmesinin kaçınılmaz olduğunu belirtiyor. Dursun'a göre faturalı olduğu halde kayıtta problemli görünen 100 bin civarında telefon bulunuyor. Dursun, ikinci el ticaretine ilişkin yönetmelik çalışmalarının sürdüğünü de bildirdi. Buna göre ikinci el alım ve satımı bir prosedüre bağlanacak. Bu telefonlar, ikinci el uyarısının bulunduğu bir ambalaj içinde satılacak. Murat Dursun, yapılan düzenlemelerle sektörde aleni kaçakçılığın bitmek üzere olduğunu; ancak şimdi daha tehlikeli olan düşük faturalarla ithalat yapma yoluyla ?kayıtlı kaçakçılığın' başladığını ifade etti. Verilen bilgiye göre, 100 Euro'luk ürün 5 Euro'luk faturayla Türkiye'ye sokuluyor. Sunulan faturanın da önemli bir kısmı sahte. Ürünün üzerinde yüzde 41,6'lık ÖTV ve KDV bulunuyor. Dürüst firma 100 Euro'luk ürünü vergisini ödeyerek 141,6 Euro'ya mal edip 150-160 Euro'ya satarken, kayıtlı kaçakçılık yapan 102 Euro'ya mal ettiği cihazı diğer firmadan daha ucuza satabiliyor. Böylece hem vergi kaçağı olduğunu hem de dürüst satıcıdan daha ucuza mal sattığı için bu işletmeleri tüketici gözünde şüphe altında bıraktığını anlatan Dursun, ?Bunu sektörden arkadaşlarımız, meslektaşlarımız yapıyor. Şunu bilmeliler, sektörde illegal ticaret bitmiştir. Girişimlere başladık, sonuna kadar takipçisiyiz, kurtuluşları yok.? diye konuştu.

Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği, kayıt dışı cep telefonlarının kapatılmasıyla son bulan kayıt altına alma işleminden sonra sektörün önde gelen firmalarını ve tüketici örgütlerini bir araya getirerek ?Tüketiciyi Bilinçlendirme Platformu' oluşturdu. Platformun kamuoyuna tanıtılması amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Dursun, platforma katılan sektör firmalarının katkılarıyla düzenlenen kampanya çerçevesinde gazete ilanları, afiş ve el broşürleriyle tüketicinin satın alma sırasında dikkat etmesi gereken unsurların belirtildiğini, böylece yeni yasa ve uygulamalar sonrasında tüketici üzerinde oluşan tereddütlerin bertaraf edilmesinin planlandığını bildirdi. Ulaştırma Bakanlığı, Telekomünikasyon Kurumu, Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü ve Tüketiciler Derneği'nden destek gören kampanyada ?Cep telefonu alırken nelere dikkat etmeliyiz?' başlığı altında 6 kriter vurgulanıyor. Broşürlerde, fatura ve garanti belgesinin alınması, kutu ve cihaz üzerinde Telekomünikasyon Kurumu'nun hologramının olması, garanti belgesinin doldurulmuş olması, IMEI numarasının kontrol edilmesi gibi unsurlar hakkında tüketiciye yol gösterecek uyarılar bulunuyor. Kampanyanın bütçesi ise 150 bin yeni lira.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber