Milli Eğitim Bakanlığı'nda müfettişler savaşı

Haber Giriş : 13 Şubat 2006 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İki başmüfettiş, iki müfettişi yanlı rapor hazırlamakla suçlayıp disiplin cezası almalarına neden oldu. Bu kez müfettişler yargıya gitti, başmüfettişler hapis cezası aldı

Milli Eğitim Bakanlığı'nda (MEB) görevli iki müfettiş, görevden alınmalarına neden olan iki başmüfettişi, altışar ay, 20'şer gün hapis cezasına mahkûm ettirdi. Bakanlığı karıştıran olaylar şöyle gelişti: İlköğretim müfettişleri Kamil Bektur ve İbrahim Kon, 19 Mart 2002'de İzmir Fen Lisesi'nde 'şiddet uygulandığı' ve 'mescit açılması' olaylarını soruşturmakla görevlendirildi. 26 Haziran 2002'de raporunu tamamlayan iki müfettiş, soruşturulan idareci ve öğretmenlere maaş kesme cezası verilmesini, bir müdür yardımcısıyla iki öğretmeninse yerlerinin değiştirilmesini önerdi. Müfettişlerin ceza teklifleri uygulandı, biri idareci üç eğitimci başka okullara tayin edildi.

'Taraflı soruşturma yapmak suretiyle...'
Eğitimcilerin, ceza ve atamaların iptali için idare mahkemesinde açtıkları dava reddedilirken, bakanlığa gönderdikleri 'Yanlı soruşturma yapıldı' iddiasına ilişkin şikâyet dilekçeleri ise kabul gördü. Müfettiş Bektur ve Kon hakkında adli ve disiplin yönünden iki soruşturma başlatıldı. Valilik, 'Soruşturmayı gereği gibi yaptılar' diyerek Kon ve Bektur hakkında soruşturma izni vermeyince, sadece disiplin yönünden soruşturma sürdürüldü. Bu soruşturmayı başmüfettiş Zeki Akyüz ile Haydar Ülker yürüttü.
Akyüz ve Ülker, İzmir Fen Lisesi'ndeki iddialarla ilgili yeniden soruşturma yaptı ve farklı sonuca vardı. Başmüfettişler, Kon ile Bektur hakkında rapor hazırlayıp bakanlığa gönderdi. Raporda, Kon ile Bektur'un 'taraflı soruşturma yapmak suretiyle müfettişlik niteliklerini yitirdikleri' iddia edilerek, görevden alınmaları ve il dışına öğretmen olarak atanmaları istendi. Bakanlık da Kon'u Manisa'nın Saruhanlı, Bektur'u da Turgutlu ilçesine öğretmen atadı. İki müfettişe ayrıca 30'da bir oranında maaş kesme cezası verildi.

Altı ay 20'şer gün hapis
Kon ve Bektur, dava açtı, haklarındaki disiplin cezalarıyla atama iptal edildi. İki müfettiş daha sonra, 'kasıtlı ve yanlı soruşturma' yaptıkları gerekçesiyle başmüfettişler Akyüz ve Ülker hakkında adli ve idari soruşturma yapılması için bakanlığa başvurdu. Bakanlık soruşturma izni vermedi, ancak Danıştay 1. Dairesi itirazı haklı bulunca İzmir Savcılığı iddianame hazırladı. Akyüz ve Ülker hakkında 'görevi kötüye kullanma' iddiasıyla 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Mahkeme, 30 Ocak 2006'da Akyüz ve Ülker'i altı ay 20'şer gün hapse mahkûm etti. Hapis cezaları 1800 YTL para cezasına çevrilip ertelendi

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber