'İstanbul'un 100 Adeti' kitabı yayımlandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ, Osmanlı'nın ve İstanbul'un sosyal hayatına ışık tutacak kaynak niteliğinde "İstanbul'un 100 Adeti" adlı kitap yayımladı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ağustos 2013 21:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kültür AŞ'den yapılan açıklamaya göre, İstanbul kent yaşamına dair gelenek, adet ve uygulamaların anlatıldığı kitapta, ramazana ve bayrama özel geleneklerden bolluk ve uğur getirmesi için yapılan adetlere, padişahların kılıç kuşanma törenlerinden sadaka taşı gibi adetlere kadar şehrin toplumsal hayatında yüzyıllar boyunca yaşatılan çeşitli uygulamalar bulunuyor.

Kitapta, toplum hayatında oldukça önemli bir yere sahip olan adetlerin, sosyal hayatı düzenleyen kurallar toplamı olduğu belirtiliyor. Kitapta, yeni bir ev alındığında, düğün ya da doğum esnasında veya insanların belli bir amaçla bir araya geldiğinde hemen her seferinde uyulan adetlerin çoğu, nazar değmesini engellemek, bereket, bolluk ve uğur getirmesi amacıyla uyulan adetler olduğu ve bunların çoğu kadınlar etrafında şekillendiği bilgisine yer veriliyor.

Birbiriyle ilişkili adetlerin bir arada anlatıldığı kitapta, hem birbirleriyle ilişkileri hem de çoğu ev içinde geçtiği için bunları bir arada okuyanlar, eski İstanbul yaşayışını daha iyi kavrayabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber