Maliye Bakanı Unakıtan hakkındaki gensoru reddedildi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Şubat 2006 19:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hakkında CHP tarafından verilen gensoru önergesi, TBMM Genel Kurulu'nda 179 "evet" oyuna karşılık 344 "hayır" oyuyla reddedildi. Toplam 524 milletvekilinin katıldığı oylamada, 1 de "çekimser" oy kullanıldı.

CHP'nin, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hakkında Galataport ihalesi ve mal bildirimiyle ilgili verdiği gensoru önergesinin ön görüşmeleri TBMM Genel Kurulu'nda başladı. CHP milletvekilleri, 'Galataport ihalesi ve mal bildirimi-banka hesapları konularında görevini kötüye kullandığı, ihaleye fesat karıştırdığı, ticari sır ve bankacılık sırrı kurallarını ihlal ettiği, kişi ve kurumlara yönelik iftirada bulunduğu, suç uydurduğu, görevini, kamu gücünü ve yetkisini, siyasi ve kişisel sebeplerle sorumsuz şekilde kötüye kullandığı, bu suretle kamuyu zarara uğrattığı ve yanlış bilgilendirdiği' gerekçesiyle, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hakkında gensoru önergesi vermişti.

TBMM Genel Kurulu'nda Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hakkında CHP tarafından verilen gensoru önergesinin görüşmesi başladı. Önerge sahibi olarak söz alan CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, "Sayın başbakanın Unakıtan'a bir yakınlığı var mıdır? Birileri sayın başbakana rica etti mi kayrılması için? Sayın başbakanı 'Kemal abi' söylemine götüren bağ nedir, nereden geliyor? Bunların bir yanıtı olması gerekir" dedi ve Genel Kurul'a, Maliye Bakanı, Başbakan ve önde gelen bir cemaat lideri bulunan fotoğraf sundu. Kendi kendini aklayan bir bakan manzarasının ortaya çıktığını kaydeden Koç, Maliye Bakanı'nın naylon fatura, kaçak villalarla günde geldiğini belirterek, "Sayın bakan zaman içerisinde buradaki kaçak yapılaşmayı yasal hale getirmeye çalışıyor. Bütün bunlar kitaplara konu oluyor. Mecliste soru önergelerine konu oluyor, milletin vicdanında konuşuluyor. Hakkında kitaplar yazılıyor. 'Hava bugün biraz kapalı, çok yorgunsunuz' dediğimde sayın başbakan bana dava açıyor. Sayın Nedim Şener için bir dava açtınız mı? Açma cesaretiniz mi olmadı? Bu kadar haklı olduğunu iddia eden sayın bakan cesaret edemedi dava açmaya" ifadelerini kullandı. Koç, konuşmasında şu soruları da sordu ve başbakanın bu sorulardan gerilmemesini, sinirlenmemesini istedi:

"Hanımefendinin altında gümrükten çekilmiş devletin arabasının ne işi var? Sayın başbakan bundan rahatsız olmuyor mu? Bunu belden aşağısı yukarısı yok. Bunlar sorgulanmayacak, gündeme getirilmeyecek, ne getirilecek? Bir Bandırma öyküsü var bayın bakanın. Bakan olduğunuzda Bandırma Manyas ve çevresinde ne kadar araziniz vardı, ne kadar kurulu tesisiniz vardı ve üç yıllık bakanlığınızın sonunda ne var? Hadi gelin anlatın bakalım. Bu yumurta fabrikası meşhur oldu. Bunun arıtma tesisi var mı? Arıtma tesisi olmadığı için geçen dönem size DYP'li bir belediye başkanı ceza kesti mi? Ödediniz mi bunun cezasını? Yoksa maliyenin kasasından o belediyeye bir kampon verip sulh mu oldunuz? Sayın Maliye Bakanı'nın asit fabrikası için kesilen 75 milyar ceza var. Yine bunu ödememek için belediyeye 500 milyar para ve kamyon veriyor. Bunu kabul etmek mümkün değil. Hangi gelenekten geliyorsunuz? Hz. Ömer bir mum ışığında devletin hesabını tutuyor. Hz. Ömer, selamını almıyor kişinin. Mumu söndürüyor ve selamını alıyor. Hz. Ömer'in dediği şu. 'Özel işin için geldiğini biliyorum. Özel işin geldiğinde ama bu mumu yakma hakkı doğmuyor.' Böyle bir geleneği sürdürmekle övünüyorsunuz. Sonra da Sayın Unakıtan'a katlanıyorsunuz."

Koç, çocuklarının Ofer ile iş görüşmeleri için birkaç kez İsrail'e gittiğini de iddia etti. Koç, konuşmasında Unakıtan'ın AK Parti'nin sırtında bir yük olduğunu belirtti ve "Abisi devamlı koruk yiyor, başbakanın ağzı hala buruşmuyor" ifadelerini kullandı.

Anavatan Partisi adına söz alan Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş ise, konuşmasında Maliye Bakanı Unakıtan ve hükümeti eleştirdi. Sarıbaş, "Bu Kemal Unakıtan denilen Maliye Bakanı'nın yanlış işler içinde olduğunu vallahi de billahi de biliyoruz. O zaman bu şans bunlara katlanmak zorunda kalmayın. AK Parti'si olarak geldiniz aklama partisi olmayın. Onun için fırsat diyorum. Bu Maliye Bakanı'nı indirin sırtınızdan diyorum" diye konuştu. Sarıbaş konuşmasında, Maliye Bakanı'nın soyadının da 'ilginç' olduğunu kaydederek, "Unu biraz da bu tarafa akıtsa" ifadelerine yer verdi. Sarıbaş, AK Parti'li milletvekillerine, "Unakıtan yumurtalarının kırılmalarını artık önlemeyin. Rahatlayın, vicdanınızın sesini dinleyin" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber