Danıştay'ın başörtüsü kararı Türkiye'yi sırtından hançerledi

Haber Giriş : 16 Şubat 2006 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) iki Türk asıllı üyesi Cem Özdemir ve Emine Bozkurt, Danıştay'ın başörtüsü kararına tepki gösterdi.

AP'nin Alman Yeşiller grubu üyesi Cem Özdemir, karara çok sert tepki göstererek, ?Kendimizi sırtımızdan hançerlenmiş hissediyoruz.? dedi. AP'nin Türkiye'de kadın hakları raporunu yazan Türk asıllı Hollandalı Sosyalist Emine Bozkurt da Türkiye'de yasakların kapsamının her geçen gün genişletilmesinden endişe duyduğunu kaydetti.

Zaman'a konuşan Özdemir, Türkiye'nin başörtüsüne yönelik takındığı tavrı ?eğitim diktatörlüğü' olarak değerlendirerek, ?Türk devleti vatandaşını beğenmiyor, dinini de beğenmiyor. Devlet vatandaşını olduğu gibi kabul etmeli. Sokakta kimin ne giydiği hiç kimseyi ilgilendirmez. Bu bireysel bir sorun.? diye konuştu. Almanya'da vicdan testine karşı mücadele verdiklerini dile getiren Özdemir, Avrupa'da artan yabancı düşmanlığına, hakları kısıtlayıcı yeni kanunlara karşı savaşırken Danıştay'ın kararının kendilerini çok zor durumda bıraktığına işaret etti. Türkiye'nin hakları kısıtlayıcı yaklaşımının Avrupa'ya ?kötü örnek' olduğunu vurgulayan Özdemir, ?Danıştay kararı Avrupa'da çıkacak yeni yasaklayıcı kanunlara örnek olacak. Mesela Almanya'da bir eyalette anaokulunda başörtüsü yasağı getirildi. Biz şimdi buna karşı mücadele ederken, bu insanlar Türkiye'nin aşırı yasaklarını örnek getirirlerse ne diyeceğiz, ne cevap vereceğiz?? şeklinde konuştu. Alman vekil, Danıştay'ın son kararının bu haliyle onaylanması durumunda Türkiye'nin resmî kanallarla vicdan testi gibi haksız uygulamalara karşı mücadele etmesinin zorlaşacağını savundu.

Hollanda Uyum Bakanı Rita Verdonk'un ?sokaklarda sadece Hollandaca konuşulsun' teklifi ile Danıştay kararının birbirine benzediğine dikkat çeken Özdemir, şunları söyledi: ?Türkiye şimdi bu kararı nasıl eleştirecek? Cevapları hazır, diyecekler ki siz çoğunluğa karşı çok sert tedbirler alıyorsunuz, biz ise azınlığa karşı teklifler getiriyoruz. Fransa'da bile özel okullarda ve üniversitelerde başörtüsü yasağı yok. Türkiye, Avrupa'daki Türklerin haklarını korurken bu karardan sonra zor durumlara düşecek.? Laik kesimin Türkiye'de hoşgörü istediğini; ama diğerlerine hoşgörü göstermediğini kaydeden Özdemir, ?Bu çifte standarttır.? dedi. Özdemir, Türk yetkililerine Mevlânâ, Hacı Bektaş-ı Veli ve Yunus Emre'nin felsefesine dönme çağrısı yaptı.

Bozkurt: Verdonk'un teklifi ile Danıştay kararı arasında pek fark yok

AP'nin Türk asıllı Hollandalı Sosyalist üyesi Emine Bozkurt ise mahkemelerin bağımsız olduğunu ve kararlarına karışılamayacağını vurgulamakla birlikte Danıştay kararının ?çok ileriye gittiğini' kaydetti. AP'nin Türkiye'de kadın hakları raporunu yazan Bozkurt, ?2 hafta önce Hollandalı bakanın sokaklarda Hollandaca konuşulmasını isteyen teklifini eleştiriyorduk. Danıştay kararı da çok farklı değil.? diye konuştu. Kamu kurumlarında çalışanların giyimlerine müdahalenin bir yere kadar anlaşılabileceğine dikkat çeken Bozkurt, şöyle konuştu: ?Ancak sokakta kadınların ne giyeceğine karışılmamalı. Buna herkes kendisi karar verebilir. Başörtüsü yasağının sınırlarının her geçen gün genişletilmesi endişe verici.? Bozkurt, annelerin başörtülü oldukları için çocuklarının mezuniyet törenlerine katılamamalarının kabul edilemeyeceğini belirterek başörtüsü yasağının sınırlarının tespiti için acilen toplumsal bir tartışmaya ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Bozkurt, bu kararın hakimler tarafından değil, toplum tarafından alınması gerektiğini vurguladı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber