İş stresinden 10 yılda 309 polis intihar etti

Haber Giriş : 21 Şubat 2006 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP Eskişehir Milletvekili Muharrem Tozçöken'in, polislerin sorunlarına yönelik araştırmasında, çalışma süresinin aşılması ve diğer nedenlerle son 10 yılda emniyet teşkilatı mensuplarından 2 bin 498 kişinin intihar ve meslek hastalıklarının yanı sıra görev esnasında öldüğü tespit edildi.

İl emniyet müdürlüklerine gönderilen araştırmadan derlenen bilgilere göre, son 10 yılda emniyet teşkilatı mensuplarından 309'u intihar etti, 406'sı görev esnasında ve bin 783'ü meslek hastalıkları neticesinde yaşamını yitirdi. İşin zorluğundan bin 347 kişi istifa ederken, 612 çalışan da görev malulü oldu.

İş stresi ve çalışma koşullarının ağırlığından sosyal hayat kavramını unutarak çocuğunun bile yüzünü göremediği bildirilen polisin, karşılaştığı psikolojik ve fizyolojik sağlık sorunlarının intihara yol açabildiği belirlendi.

Araştırmada, her yıl gerçekleştirilen hesaplamalara göre bir memur bin 700 saat çalışırken, polislerin çalışma sürelerinin ise 3 bin 400 saate çıktığı tespit edildi. Memurların, 2006'da 145 gün tatil yapacağı belirlenen çalışmada, polislerin bu günlerde daha fazla mesaide bulunacakları kaydedildi.

Günde en az 12 saat çalışarak bedenen ve psikolojik olarak dinlenmeden göreve geldiği bildirilen polislerden bazılarının, özellikle toplumsal olaylarda devletin zor kullanma yetkisinin aşılmasına ya da az kullanılmasına yol açarak hükümeti ve devleti güç durumda bırakabildiğine dikkat çekildi.

Araştırmada, polisin görev süreleri ve koşulları, iş riski, üstlenen sorumluluk ile devlet otoritesinin temini açısından daha az çalışması gerektiği belirtilerek şunlar kaydedildi:

'Diğer memurlarla karşılaştırıldığında polislere, insan haklarına sığmayacak çalışma süresinin yanı sıra çalışma ücretlerinin saat başı verilmediğinden haksızlık yapıldığı ortaya çıkacaktır. Devlet memurları resmi ve bayram tatillerinde dinlenirken, polisler bugünlerde daha fazla görev yapmaktadırlar. Hiçbir memurla mukayese edilmeyecek zor ve stresli işi yerine getiren polisin, çalışma süreleri kanunla belirlenmelidir. Fazla çalışma süresi, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre haftalık 40 saatlik normal çalışma süresinin yüzde 50'sini geçmemelidir.'

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber