Samsun'da 8 ayda 196 kadın ve 4 erkek koruma altına alındı

KOZA Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Müdürü Tuğba Talay, kurulduklarından bugüne kadar Samsun'da 196 kadın ve 4 erkeğin koruma altına alındığını söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Ağustos 2013 12:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Samsun'da 8 ayda 196 kadın ve 4 erkek koruma altına alındı

Kurum çalışmaları hakkında bilgi veren KOZA ŞÖNİM Müdürü Tuğba Talay, "KOZA Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğü'nün (ŞÖNİM) 6 Aralık 2012 tarihinde faaliyete geçmiş olup, şiddete uğrayanın hizmet alması için farklı birimlere yönlendirilmesi yerine Samsun KOZA ŞÖNİM'de tek kapıdan hizmet alması esası ile çalışmalarını sürdürmektedir. Merkezden sadece şiddete maruz kalanlar değil, şiddet uygulayanlar da danışmanlık almaktadır. Amaç şiddetin nedenlerini tespit etmek ve önlemeye yönelik hizmet üretebilmektir. 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında kurulan Samsun KOZA ŞÖNİM'de şiddet mağdurlarına psikolojik, mesleki, hukuki ve sosyal yani iş ve meslek danışmanlığı alanda rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilmektedir. Aynı zamanda farkındalık oluşturmaya yönelik eğitim çalışmaları sürdürülmekte, alkol madde kullanan ve çeşitli ruhsal hastalıkları olan şiddet uygulayanlarla da birebir görüşmeler sürdürülmekte ve tedavileri yönünde İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ile koordinasyon içinde çalışılmaktadır" dedi.

SAMSUN'DA DAHA ÇOK SÖZEL ŞİDDET OLUYOR

Samsun'da sözel şiddetin fazla olduğunu belirten Talay, "Diğer illerden farklı olarak Samsun ŞÖNİM'de yapılandırılmış adli görüşme odasında İl Emniyet Müdürlüğü'nden görevli polisler tarafından mağdurun ilk ifadesinin alınması yönünde Samsun Valiliği'nin talimatları ve destekleri doğrultusunda adli işlemler yürütülmekte ve ifade sırasında meslek elemanı da şiddet mağduruna refakat etmekte ve danışmanlık sunmaktadır. Şiddete maruz kalan kişilerle birebir yapılan görüşmelerde şiddet tanımlanmakta, kanun ve adli süreç hakkında detaylı bilgilendirme yapılmaktadır. Şiddet mağdurlarına şiddetin tanımı yapıldığında sadece dayağın, dövülmenin şiddet olmadığı anlatıldığında duygusal ve sözel şiddetin de azımsanamayacak rakamlarda olduğu tespit edilmiştir. Zira ŞÖNİM açıldığı tarihten itibaren 369 kişi fiziksel şiddete maruz kaldığını ifade ederken, 370 kişi psikolojik şiddete, 444 kişi sözel şiddete maruz kaldığını belirtmiştir. 41 kişi ise cinsel şiddete maruz kalarak müdürlüğümüze müracaat etmiştir. Şiddet mağduru ister kadın, ister erkek olsun, suç olan şiddet eylemi ile ilgili adli süreç merkezden başlatılmaktadır. Sadece şiddete maruz kalanın ifadesi ŞÖNİM'de alınmaktadır. İfade sonrasında psikolog-sosyal hizmet uzmanı ya da sosyolog şiddet mağduru ile görüşmekte ve kişinin durumuna uygun hizmeti birlikte planlamaktadır. Güvenlik tehlikesi bulunan şiddet mağdurları için gerekli güvenlik önlemlerinin alınması yönünde işlem başlatılmaktadır. Kişinin sorununa ve ihtiyacına yönelik olarak merkez tarafından süreç içinde takibi danışmanlar tarafından yapılmaktadır" diye konuştu.

SAMSUN'DA 196 KADIN VE 4 ERKEK KORUMA ALTINA ALINDI

Açıldıklarından bugüne kadar bin 472 başvuru aldıklarını ifade eden Talay, "KOZA ŞÖNİM açılış tarihinden itibaren bin 472 şiddet mağduruna hizmet sunmuştur. Başvuranlardan bin 406'sı kadın, 31'i de erkektir. İlimizde aile içi şiddet kaynaklı can güvenliği tehlikesi nedeniyle hakkında koruyucu tedbir kararı verilen 196 kadın bulunmakta olup bunlardan 4'ü de erkektir. Erkeklerden 3 tanesinin koruma süresi dolmuş olup, 1 erkeğin halen devam etmektedir. Şiddet Önleme Merkezi'nde koruyucu ve önleyici tedbir kararları ile zorlama hapsinin verilmesine ve uygulanmasına ilişkin veri toplayarak bilgi bankası oluşturulmakta, tedbir kararlarının kaydı tutulup, gerekli hallerde tedbir kararlarının alınmasına ve uygulanmasına yönelik başvurularda bulunulmaktadır. Şiddetin önlenmesine yönelik çalışmalar kapsamında daha çok şiddet uygulayan kişilere toplumsal cinsiyet, etkili iletişim yöntemleri, aile içi şiddet konularında bilgilendirme toplantıları, eğitim ve farkındalık çalışmaları yapılmaktadır. Şiddet önleme ve izleme merkezinde veya kişinin ikamet adresin de şiddet vakalarının takibi yapılmaktadır. Şiddet mağdurları ile mesleki görüşmeler sürdürülerek şiddete erken müdahale edilmek amaçlanmaktadır" şeklinde konuştu.

TEDBİR İHLALİNDEN 15 KİŞİ HAPİS CEZASI ALDI

Samsun'daki Aile Mahkemelerin aile içi şiddet nedeniyle bin 407 önleyici tedbir kararı alındığını belirten Talay, "Hakkında önleyici ya da koruyucu tedbir kararı bulunan kişiler ŞÖNİM'e görüşmeye çağrılmakta ve tedbir kararlarının takibi merkez aracılığıyla yürütülmektedir. Mahkemenin aldığı tedbirlerin ihlallerinde ise kanun gereği ihlal eden kişiler hakkında adli işlem başlatılmaktadır. Tedbir ihlali nedeniyle 15 kişi hapis cezası almıştır" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber