AİHM Atatürk'e hakaret davasında Türkiye'yi haksız buldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Şubat 2006 20:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), "Atatürk'e hakaret" gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılan Yılmaz Odabaşı ile Niyazi Koçak'ın Atütürk'ü değil, Kemalist ideolojiyi hedef aldıklarını belirterek Türkiye'yi toplam 8 bin 450 euro tazminat ödemeye mahkum etti.

Strazburg'da faaliyet gösteren AİHM, "Atatürk'e hakaret" gerekçesiyle 1998 yılında bir yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan Yılmaz Odabaşı ile aynı suçtan para cezası verilen Niyazi Koçak'ın şikayetleri üzerine açılan davayı sonuçlandırdı.

Mahkeme, karar verirken Atatürk'ün çağdaş Türkiye için "sembolik" bir şahsiyet olduğunu gözardı edemediğini belirtti ancak Odabaşı'nın derlediği ve Koçak tarafından yayınlanan "Düş ve Yaşam" kitabındaki makalelerde "Doğrudan Atatürk'ün hedef alınmadığını, hedefin Kemalist ideoloji"nin olduğunu kaydetti.

Türk mahkemelerinin Odabaşı ve Koçak'ın ifade özgürlüğüne müdahale etmeleri için yeterli neden bulunmadığını belirten AİHM, kitapta şiddet veya silahlı direnişin teşvik edilmediğine de dikkat çekti.

AİHM, oybirliğiyle manevi tazminat olarak Odabaşı'na 6 bin, Koçak'a 2 bin 450 euro, mahkeme masrafları içinde de ikisine toplam 2 bin euro ödenmesini hükmetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber