Hastanelerin sosyal güvenlik kurumlarından alacaklarının silinmesi tarihini değiştiren kanun teklifi kabul edildi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Şubat 2006 20:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, hastanelerin sosyal güvenlik kurumlarından alacaklarının silinmesine ilişkin bütçe uygulamasının tarihinin değiştirilmesini öngören teklifi kabul etti.

Teklif yasalaşırsa, hastanelerin, sosyal güvenlik kurumlarından 2005 yılına ait alacaklarının tahsil edilmesinin yolu açılacak.

''Sağlık Bakanlığı'na Bağlı Sağlık Kurumları ile Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine verilecek Döner Sermaye Hakkında Kanun ile 2006 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Teklif'', hastanelerin 31 Aralık 2005 tarihine kadar olan sosyal güvenlik kurum alacaklarının terkin edilmesini (silinmesini) düzenleyen bütçe kanunu maddesinin değiştirilmesini öngörüyor.

Buna göre, 2006 Merkezi Bütçe Kanununda yer alan ''31 Aralık 2005'' tarihi, ''31 Aralık 2004'' olarak değiştiriliyor. Böylece hastanelerin, sosyal güvenlik kurumlarından 2005 yılına ait 2 milyar YTL alacağını tahsil etmesinin yolu açılıyor.

Teklif, ayrıca Anayasa Mahkemesi'nin daha önce iptal ettiği hastanelerin döner sermayelerinden yapılan ödemeleri düzenleyen kanunda da değişiklik yapıyor. Teklif ile 2003 yılından bu yana bütçe kanunlarında yer alan uygulama, döner sermaye kanununa ekleniyor.

''İLAÇ YERİNE MUSKA MI YAZACAĞIZ''

Görüşmeler sırasında AK Parti ve CHP milletvekillerinin ortak önergesi ile eczacıların döner sermayeden yüzde 250 oranında pay almalarına ilişkin düzenleme kabul edildi.

Önergeye AK Parti'li bazı milletvekilleri itiraz ederken çeşitli tartışmalar yaşandı. Önergeye imza koyan AK Parti Diyarbakır Milletvekili İrfan Rıza Yazıcı, devlet hastanelerinde bin 400

eczacının görev yaptığını belirterek, eczacıların hastanelerden istifa etmesini önlemek için bu önergeyi verdiklerini söyledi.

Doktor kökenli milletvekilleri önergeye itiraz edince AK Parti Aksaray Milletvekili Ahmet Yaşar, ''Reçetelerdeki dozaj hatasını eczacılar düzeltiyor. Ne yapağız ilaç yerine muska mı yazacağız. Hastane eczanelerinden hastalara yılda 1 milyar 150 milyon YTL tutarında ilaç veriliyor. Bunları da eczacılar veriyor'' diye konuştu.

Maliye Bakanlığı uzmanı ise önergeye itiraz ederek, ''Devlet hastanelerindeki eczacılar yüzde 150 alırken, üniversite hastanelerinde yüzde 100 oranında pay veriliyor. Bu durumda üniversite hastanelerinden devlet hastanelerine bir akın oluşabilir'' dedi.

Daha sonra yapılan oylamada önerge 4'e karşı 5 oyla kabul edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber