Tüzmen'den Vatan gazetesine yanıt

Haber Giriş : 23 Şubat 2006 14:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eximbank'tan EGS Dış Ticaret'e 64 trilyon lira usulsüz kredi verip Hazine'yi zarara uğratmakla suçlanan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ''yine Eximbank Başkanı olsam aynı kredinin altına imza atardım'' dedi.

Hakkındaki iddialarla ilgili olarak bir basın toplantısı düzenleyen Bakan Tüzmen, ortada kredilendirmeye aykırı bir durum olmadığını belirterek, hesabını veremeyeceği bir iş yapmadığının altını çizdi.

Tüzmen, şöyle devam etti:

"Ne bürokratik ne de siyasi hayatında hesabını veremeyeceğim birşey olmadı. İmza atarak geldim, imza atım, iş yaptım, tüm görevlerimde kalıcı bişeyler bırakmaya çalıştım. Eğer iş yapmıyorsanız, masanın altına kaçıyorsanız dürüstlüğün bir anlamı yok. İş yaparken dürüst olmak önemli. (Bugün olsa ne yaparsınız?) derseniz cevabım, (Yine bu firmaya verdiğim kredinin altına imzayı atardım)."

"Kredilendirmeye aykırı bir durum yok"

EGS'nin 433 KOBİ tarafından oluşturulan ve 1995-2000 yılları arasında Türkiye'nin en büyük ihracatçı firması olduğuna dikkat çeken Tüzmen, şirketin 2001 yılına kadar Eximbank'tan kullandığı kredi toplamının 445 milyon dolar olduğunu, buna karşılık 4.9 milyar dolarlık ihracat yaptığını belirtti.

Firmanın vergi borcu olmaması, karşılıksız çeki bulunmaması ve yöneticilerin yüz kızartıcı suçları olmaması gibi kredi unsurlarına bakılarak kredi verildiğini belirten Tüzmen, şunları söyledi:

"Kredi riskinin teminat oranı yüzde 65 olarak uygulandı. Ayrıca mali tablolara da bakılarak kredibiliteye aykırı bir mali zayıflık da görülmedi. EGS'ye verilen kredilerde kredilendirmeye aykırı bir durum yoktur.

Ödenmeyen tutar

EGS ile sorunların 2001 mali krizinde başladığını vurgulayan Tüzmen, bu krizin sadece EGS'yi değil birçok firma ve bankayı zor durumda bıraktığına dikkat çekti.

Tüzmen EGS'ye verilen 445 milyon dolarlık krediye karşn ödenmeyen tutarın 16 milyon dolar olduğunu ve bunun için de yasal takibin sürdüğünü belirtti.

Tüzmen hakkındaki suçlama

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen hakkındaki iddiaların temeli, Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun Eximbank'la ilgili başlattığı incelemelere dayanıyor. Vatan gazetesinde Bilal Çetin imzalı habere göre Teftiş Kurulu, Eximbank'la ilgili ciddi bulgulara ulaşınca, soruşturmanın derinleştirilmesi için Başbakan Erdoğan'dan onay istedi. Erdoğan da bu onayı verdi.

Bunun üzerine devreye giren Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu murakıplarının incelemeleri sonucunda, Eximbank'ın EGS Dış Ticaret'e açtığı kredilerde usulsüzlük saptandı.

İddialar, Kürşad Tüzmen'in Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Eximbank Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptığı döneme rastlıyor. Teminat indiriminden yararlanması mümkün olmayan EGS firmasından, yüzde 100 oranında tam teminat alınması gerekirken yüzde 65 oranında teminat alındığı iddia ediliyor. Ayrıca firmanın talebinin de üzerinde, ilave olarak 11 milyon YTL tutarında kredi kullandırıldığı belirtiliyor.

BDDK murakıplarının raporunda usulsüz krediler yoluyla Hazine'nin 65 milyon YTL zarara uğratıldığı belirtilirken, sorumlulara atfedilen suçlama emniyeti suistimal.

Raporda, dönemin Eximbank yönetim kurulu üyeleri, Genel Müdürü ve Kredi Komitesi üyeleri hakkında dava açılması öngörülüyor.

cnn türk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber