Ziraat Bankası'nın 2005 yılı net karı 1 milyar 802 milyon YTL

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Şubat 2006 11:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Ziraat Bankası'nın 2005 yılı net karının 1 milyar 802 milyon YTL olduğunu açıkladı.

Ziraat Bankası'nın 2005 yılı faaliyet sonuçlarına ilişkin bir basın toplantısı düzenleyen Genel Müdür Çağlar, Ziraat Bankası'nın, 65 milyar YTL aktif büyüklüğü ile Türkiye'nin en büyük bankası olduğunu belirterek, "Aktif büyüklüğü ve karlılıkta liderliğimizin yanı sıra, ödenmiş sermayemiz, mevduat payımız, yurt içi ve yurt dışı hizmet ağımız ile de Türk bankacılığının en büyüğüyüz. Ülkemizin en ücra köşelerinden bile hizmet almak için Bankamıza gelen, güvenini bizden esirgemeyen her kesimden tüm müşterilerimize, daha iyi hizmet sunabilmek için daha çok çalışmak zorundayız. Bu bilinçle, son 3 yıldır pek çok alanda yaptığımız onlarca iyileştirmenin yanı sıra özellikle hizmet kalitesinde de en iyi olmak için yeni bir dönem başlatıyoruz. Son 3 yıl içerisinde yüzlerce şube lokalimizi, bütün ATM'lerimizi, sistem altyapımızı, hatta tüm bilgisayar yazılımımızı yeniledik. Personelimizin hizmet sunma kalitesini iyileştirme gayreti içinde olduk" dedi.

Kredilerde büyüme stratejisini benimserken, bireysel kredilere yoğunlaşma kararı aldıklarını kaydeden Can Akın Çağlar, "İhtisas alanımız olan tarımsal kredilerimizde projeli kredilere ağırlık verdik, geçmişteki sorunlu kredilerin yeniden yapılandırılmasıyla da hem çiftçimize ödeme kolaylığı sağladık, hem de Bankamızın donuk alacaklarına seyyaliyet kazandırdık. Bunlara ek olarak, ticari kredilerde de atılım yaparak küçük işletmelere yöneldik. Kredi portföyümüzün yüzde 50'sinin bireyselden, yüzde 25'inin tarımsaldan ve yüzde 25'inin de ticari kredilerden oluşması stratejimize yönelik çalışmalarımız başarıyla yürütülmektedir. Uygulanan stratejinin bir parçası olarak Bankamız toplam aktifleri içerisinde menkul kıymetlerin payı yüzde 57'lere indirilmiş, kredilerimizin payı yüzde 4'lerden yüzde 15'lere çıkarılmıştır. Bilanço yapısında meydana gelen bu değişiklikte, kredilerimizin son 3 yılda 5.5 kat artışla 1.4 milyar YTL'den bugün itibariyle 9.4 milyar YTL'ye ulaşmasının büyük katkısı olmuştur" diye konuştu.

"TARIMSAL KREDİLERİMİZ 2.161 MİLYAR YTL'YE YÜKSELMİŞTİR"

Bu alanda sağlanan yüksek performans sayesinde, son 3 yılda Bankanın krediler artış oranının, sektörün krediler artış oranının üzerinde gerçekleştiğini anlatan Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar, "İhtisas alanımız olan tarımsal kredilerimiz 2002 yılından bu yana 228 milyon YTL'den 8.5 kat artışla 2.161 milyar YTL'ye yükselmiştir. Önümüzdeki dönemde de bu artışın ivme kazanarak devam etmesi planlanmaktadır. Bireysel kredilerimiz 2002 yılından bu yana 7.5 kat artış göstermiş ve 4.824 milyon YTL olarak gerçekleşmiştir. Bireysel kredi aktivitemizde lokomotifimiz konut ve ihtiyaç kredileri olup sektör payımız sırasıyla yüzde 11 ve yüzde 29'lara kadar yükselmiştir. Bankamızın kullandırdığı ticari krediler ise 2002 yılından bu yana 2.5 kat artmıştır. Özellikle önem verdiğimiz ve 2006 yılında da önem vermeye devam edeceğimiz küçük işletme kredilerinin miktarı 2002 yılındaki 22 milyon YTL'den bugün 740 milyon YTL'ye yükselmiştir. Kredilerde sağlanan yüksek orandaki artışa rağmen, doğru kredilendirme politikaları ve yapılan tahsilatların sonucu 2002 yılında yüzde 24 olan takip oranı, 2005 yılında yüzde 2.7'ye düşürülmüştür. Böylece, tüm kredilerde sektör ortalamasının oldukça altında bir takip oranı gerçekleştirilmiştir. Özellikle kredi kartlarında sektörde yüzde 7'lerde olan takip oranı Bankamızda yüzde 3 seviyesindedir" şeklinde konuştu.

Türkiye'deki her 5 mevduat müşterisinden birinin Ziraat Bankası müşterisi olduğunu kaydeden Çağlar, "Uyguladığımız politikalar çerçevesinde yüzde 20'leri aşan mevduat sektör payımızı yıllardır korumaktayız ve toplam mevduatımız 2005 yıl sonunda 49.1 milyar YTL'ye ulaşmıştır. Mevduatlarımızı krediye dönüştürme çabamız sonucunda 2002 yılında yüzde 5 olan mevduatın krediye dönüşüm oranı, 2005 yıl sonunda yüzde 20'lere ulaşmıştır. Özetle, etkin pasif yönetimi ile kar marjlarının korunması, tarımsal kredilerin yeniden yapılandırılmasına bağlı tahsilatlar, kredilerdeki önemli artışlar, ihtiyaç fazlası gayrimenkul satışlarından elde edilen gelirler ve tasarruflu yaklaşımlarımızla, Bankamız çok başarılı bir yılı geride bırakmış ve 2006 yılına hizmet kalitesini en üste taşıyacak yeni hedefleri ile başlamıştır. Sonuç olarak, T.C. Ziraat Bankası özel bankacılık anlayışı ile piyasa koşullarında rekabet etmenin gereklerini uygulamaya koymaktadır. Verimliliği ve etkinliği dikkate alarak, sahip olduğu geniş müşteri tabanı ile Bankamız bundan sonraki yıllarda da ülkemize ve ekonomimize katkıda bulunmaya devam edecektir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber