Cep telefonu sahibinden ayda 1 YTL çevre vergisi

Haber Giriş : 26 Şubat 2006 09:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre Yasası tasarısına göre cep telefonu sahibinden ayda 1 YTL kesilip çevre kirliliği için kullanılacak. Petrol ve maden arama faaliyeti ise ÇED kapsamı dışında kalacak

Meclis bu hafta 10 yıldan beri gündeminde bekleyen Çevre Yasa tasarısı için mesai yapacak. Son dakikada bir değişiklik olmazsa TBMM Genel Kurulu'nun bu haftaki gündem maddelerinden birini Tansu Çiller'in başbakanlığı döneminde hazırlanan ancak bir türlü görüşülemeyen Çevre Yasa tasarısı oluşturacak.
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Cihan Dündar, AKP tarafından 200 AB direktifinden yararlanılarak yeniden düzenlenen tasarıyı 'olumlu adım' olarak nitelerken, 'altyapı ve irade eksikliği' nedeniyle uygulanmasının zor olacağı görüşünde.
Tasarıyla çevreyi en çok kirleten petrol ve maden arama faaliyetlerinin çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) kapsamı dışında tutulduğunu vurgulayan Dündar, bu hükmün Danıştay'ın 2002 yılında verdiği iptal kararına karşın tasarıya da girdiğini söyledi. Dündar, "Maden lobisinin baskısı ile bu hüküm Çevre Yasası'nın yanı sıra Maden Yasası'na da girdi. Türkiye mahkeme kararlarının yok sayıldığı bir süreci yaşıyor" diye konuştu. Tasarıda yer alan bazı hükümler ise şöyle:

Kirlenme ve bozulmanın önlenmesi, giderilmesi ve çevrenin iyileştirilmesi için harcamalar, kirleten tarafından karşılanacak.

Başbakan'ın başkanlığında Yüksek Çevre Kurulu oluşturulacak. Ve birden fazla bakanlığı ilgilendiren uyuşmazlıklarda nihai kararı verecek.

Faaliyetleri sonucu çevre sorunlarına yol açabilecek kurum, kuruluş ve işletmeler, ÇED raporu veya proje tanıtım dosyası hazırlamak zorunda olacak. Petrol, jeotermal kaynaklar ve maden arama faaliyetleri, ÇED dışında olacak.

Titreşime de ceza geliyor

Kişilerin huzur ve sükunu, beden ve ruh sağlığını bozacak şekilde gürültü oluşturulmasının yanı sıra titreşim oluşturulması da yasak olacak. Gürültü ve titreşime neden olanlara, konutlar için 200 YTL, ulaşım araçları için 600 YTL, işyerleri ve atölyeler için 2 bin YTL, fabrika, şantiye ve eğlence gürültüsü için 6 bin YTL ceza verilecek.

Kirliliğin önlenmesi, çevrenin iyileştirilmesi ve çevre ile ilgili yatırımların desteklenmesi amacıyla GSM mobil telefon abonelerinden her ay abone başına l YTL ilgili şirket tarafından tahsil edilecek ve kirliliğinin önlenmesinde kullanılacak.

Yasaklara uymayanlara 30 bin YTL'ye kadar para ile 6 aydan başlayan hapis cezası verilecek.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber