Kamu-sen: Hükümete karşı eyleme başlıyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Şubat 2006 14:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, denge tazminatı ve yapılan zamların ödenmesi konularında TBMM TBMM Dikmen kapısı önünde çeşitli açıklamalar yaptı.

Akyıldız, denge tazminatını içeren tasarının, ödemeler en geç Mart maaşına yetişecek biçimde yasalaşmasını istedi.

Akyıldız, hükümetin henüz ödenmeyen zamları da ödenmiş gibi göstermesini eleştirdi ve kamu çalışanlarını daha da mağdur edilmesi durumunda eylemlerin artarak süreceğini bildirdi.

Türkiye Kamu-Sen yönetim kurulu, bugün tasarının ele alınacağı Plan ve Bütçe Komisyonu'nun üyelerini ziyaret ettiler. CHP'li Birgen Keleş, Kemal Kılıçdaroğlu ve Mustafa Özyürek ile AKP'li Ali Osman Sali ile görüşen heyet tasarıya ilişkin görüş, eleştiri ve önerilerini anlattı.

Görüşmelerin ardından TBMM Dikmen kapısında basın açıklaması yapıldı. Akyıldız'ın burada yaptığı açıklamada şunları dedi:

Sizlerin de hatırlayacağı üzere hükümet ile yaptığımız toplu pazarlıkta 2006 yılı için kamu çalışanlarının mali ve sosyal haklarına ilişkin çeşitli konularda mutabakata varılmıştı.

4688 sayılı Kamu Görevlileri ve Sendikaları Kanunun 34. maddesi yapılan toplu görüşmelerde ortaya çıkan mutabakat hükümlerinin Bakanlar Kurulu'nca 3 ay içinde Meclis'e sevk edilerek yasalaşmasını emretmektedir.

Ne yazık ki, toplu pazarlığın yapıldığı ağustos ayından bu yana tam altı ay geçmesine rağmen, siyasi irade yetkili konfederasyonla imza altına alınan hakların, hayata geçirilmesi için samimi bir tavır sergilememiş, gerekli adımları atmamıştır.

Ek ödeme almayan yaklaşık 1 milyon 400 bin memura ödenecek denge tazminatı, artırılan aile yardımları halen ödenmemiş, maaş bordrolarına yansımamıştır.

Türkiye'de sendikacılığın gelişimine önemli katkı sağlayacak olan 5 YTL sendikalılık ödentisi de düzenlemeler geciktiği için ödenememektedir.

Ek ödeme almayan 1 milyon 400 bin memur, aileleriyle birlikte 5 milyon vatandaşımız, maaşlara gelecek olan aylık 40 YTL'lik zammı beklemektedir.

Basında her gün eksik bilgilerle ve yeni bir zam veriliyormuş gibi açıklamalar yer almaktadır.

Hükümet, henüz ödemediği zamlı maaşları ödenmiş gibi anlatarak, kamuoyunu yanıltmıştır.

Yine toplu pazarlık ile imza altına alınan konulardan biri de mutabakat hükümleri üzerinde detaylı çalışma yapılmak üzere sendikalarla yetkililerin katılımıyla kurulan komisyonun çalışmalarını devam etmesi, düzenlemelerin bu komisyon kararlarınca hazırlanmasıdır.

Bu kapsamda bizim de içinde bulunduğumuz komisyon toplanarak, başta denge tazminatından kimlerin yararlanacağı konusu olmak üzere bir çalışma yapmış, ortaya taslak bir metin çıkmıştır.

Konfederasyon temsilcilerinin de kabul ettiği taslağın değiştirilmesi ve denge tazminatının kapsamının sulandırılması anlaşılır bir tutum değildir.

Üzerinde uzlaşılan kanun taslağının dışında bir uygulamayı hayata geçirmek, mutabakat metni hükümlerine aykırıdır.

Siyasi iradenin kanunları erteleme ve keyfine göre davranma ayrıcalığı bulunmamaktadır.

Bugünden itibaren başlattığımız eylemlerle, hükümetin bu samimiyetsiz tavrını protesto ediyoruz.

Buradan siyasi iradeye seslenmek istiyorum.

Kamu çalışanlarını daha fazla mağdur etmeden, mutabakat hükümlerini, yasalaştırın.

Ek ödeme almayan kamu çalışanlarına denge tazminatı ödemelerini, artırılan aile yardımı ödemelerini, sendikalılık ödentisini en geç mart ayı maaşında görmek istiyoruz.

Tasarıya ilişkin komisyon toplantılarında memurun sesine kulak verin, gerekli değişiklikleri IMF'nin sıkı talimatlarına göre değil, memurun taleplerine göre, hukuka uygun biçimde yapın.

Unutmayın hukuk herkes içindir.

Aksi takdirde kamu çalışanlarının bugünden itibaren başlayan tepkileri artarak sürecektir.

Kamu çalışanları Meclis kapısını eylem alanına dönüştürmekten çekinmeyeceklerdir.

Gerekirse geceli gündüzlü burada tepkilerini ortaya koyacak, memurun daha fazla mağdur edilmesine izin vermeyeceklerdir.

Kamu çalışanları, talepleri dikkate alınmadığı sürece, her gün burada eylem yapacak, ama sonunda mutlaka haklarına kavuşacaklardır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber