Doktor bulamamaktan yakınan Bakanlık 218 uzman doktoru, Doğu'dan Batı'ya tayin etti.

Haber Giriş : 01 Mart 2006 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doğu illerinde doktor bulamamaktan yakınan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 218 uzman doktoru, Doğu'dan Batı'ya tayin etti.

Akdağ, bu tayinlerden 178'ini, Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği yasaya dayanarak gerçekleştirdi. Akdağ'ın, CHP Gaziantep Milletvekili Abdülkadir Ateş'in soru önergesine verdiği yanıt, sağlık alanındaki trajikomik bir gerçeği gözler önüne serdi:

Doktor ithal etmeyi bile düşünen iktidar, doğu illerine uzman doktor atamanın yollarını aramak yerine, kadrolaşma uğruna buraları doktorsuz bırakıyor.

5413 sayılı yasa, iktidara, eleman temininde güçlük çekilen yerlerde sözleşmeli sağlık personeli çalıştırılması olanağını veriyor. Bu yasaya göre bakanın, doçent ve profesörleri, şef ve şef yardımcısı olarak doğrudan atama yetkisi bulunuyor.

Bunların dışındaki kadrolarda bulunanların, şef ve şef yardımcısı olarak atanmaları için yasa gereği yönetmelik çıkarılması ve sınav açılması zorunluluğu bulunuyordu. Ancak Anayasa Mahkemesi, 12 Aralık 2005'de bu yasanın yürürlüğünü durdurdu. Bu nedenle sınav yapılamadı.

Yasanın yürürlüğünün durdurulduğunu bilmesine rağmen bakan, kararın Resmi Gazete'de yayınlanmasına kadar geçen 5 günlük süre içinde bile Anayasa'ya aykırı atamalara devam etti. Bu konuda verdiğimiz soru önergesine gönderdiği yanıta göre, bakan olarak göreve geldiği tarihten bu yana eğitim hastanelerine 40 kişiyi, şef ve şef yardımcısı olarak atadı. Buna karşılık, yaklaşık 2 ay yürürlükte kalan yasaya dayanarak 178 atama yaptı.

Bu 218 atama incelendiğinde iktidarın, söylemi ile eyleminin birbirini tutmadığı da görülmektedir. Bu 218 atamadan bir tanesi bile Batı'dan Doğu'ya yapılmamıştır. Atamalardan 2'si Adana, 3'ü Trabzon, geri kalanı ise Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa'yadır.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber