Milli Kütüphane'de yayın birikmiyor

Haber Giriş : 02 Mart 2006 11:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yayıncıların, yasa gereği, yayınlanan her eserden iki nüshayı Milli Kütüphane'ye göndermeleri zorunluluğuna uymamaları, kütüphane bünyesinde arşivleme yoluyla milli kültür hazinesi oluşmasını engelliyor.

Milli Kütüphane Başkan Vekili Celal Tok, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kütüphanenin, milli kültür araştırmalarını desteklemek, bu amaca uygun olarak yurtiçinde yayımlanan tüm bilgi ve belgeleri, yurtdışında ise Türk kültürü ile ilgili yayınları bir araya toplamak aynı zamanda her türlü bilimsel kültür ve eğitim çalışmalarını desteklemek amacıyla kurulduğunu söyledi.

Tok, süreli yayınlar, kitaplar ve kitap dışı materyallerden oluşan Milli Kütüphane koleksiyonunda toplam 2 milyon 438 bin 756 adet eser bulunduğunu kaydetti. Kütüphane bünyesindeki kitap sayısının yaklaşık 800 bin olduğunu belirten Tok, "Avrupa'da en küçük ülkelerin kütüphanelerinde bile 2-3 milyon kitap bulunur. Bizim nüfusumuza sahip bir ülkenin milli kütüphanesinin çok daha zengin olması gerekir" dedi.

Kitap sayısının az oluşunu, "Milli Kütüphane'nin hayat damarı" olarak tanımladığı "Basma Yazı ve Resimleri Derleme Kanunu"nun uygulanmamasına bağlayan Tok, şöyle konuştu:

"Türkiye'de yayınlanan ne kadar kitap, dergi ve gazete varsa, hatta bir sayfalık bir bildirinin bile olsa, iki nüshasının Derleme Kanunu gereği, Milli Kütüphane'ye verilmesi gerekir. Akla gelen tüm bilgi ve belgelerin bu yolla Milli Kütüphane'de toplanması ve arşiv yoluyla milli kültür hazinesi oluşturulması amaçlanmıştır. Ancak özellikle 1980 ve sonrasında yayıncılar bu zorunluluğu yerine getirmemişler. Kanuna ilişkin yaptırımın, günün şartlarının gerisinde kalması da bunda etkili oluyor. Derleme Kanunu'na uyulmaması nedeniyle yüzde 65 oranında yayın kaçağı yaşanıyor"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber