'Denizcilik Bakanlığı Kurulsun' önerisi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Mart 2006 13:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ege Üniversitesi (EÜ) İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Suavi Tuncay, denizciliğin ülkelerin kalkınması ve refahı için büyük bir fırsat olduğunu belirterek, "Denizcilik Bakanlığı ve Deniz TV bir an önce kurulmalı" dedi.

EÜ İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Suavi Tuncay, EÜ Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Araştırma Görevlisi Emine Yürür ve EÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Işın Yazıcı tarafından hazırlanan "Türkiye'de Denizcilik Bilincinin Geliştirilmesi ve Medya" konulu çalışma, denizlerin önemini bir kez daha gün ışığına çıkardı. İnsanların ve hatta tüm canlıların yaşamlarının sürekliliğinin öncelikle suyun varlığına ve kullanılmasına bağlı olduğunu açıklayan Yrd. Doç. Dr. Tuncay, "Diğer bir deyişle su yoksa hayat yoktur. Doğal kaynakların içinde en önemli yeri tutan denizlerimiz, sadece yaşadığımız ülkenin değil tüm dünya coğrafyasının ve insanların ilgi alanıdır. Denizlerimizin çok özel ve oldukça önemli bir master planlamayla ele alınması zorunludur. Gerek doğal yaban hayatı içinde yer alan hayvan-fauna türlerinin, gerek sularda yaşayan zenginliğin ve gerekse enerji politikalarının çevre bilimi ve bilinciyle örtüştürülerek, ulusal master planlamayla denizciliğimizin buluşturulması, bunun kurumsal altyapısının oluşturulması hem ekonomik hem de stratejik ulusal çıkarlarımız açısından son derece gereklidir" dedi.

Türkiye'nin su zenginliğini ne yazık ki tam olarak değerlendiremediğini vurgulayan Tuncay, "Bu konuda yeterli bilincin oluşturulmasında en büyük görev medyaya düşmektedir. Medya ulus devlet bilinci içinde olmalı, mensubiyet bilincinin geliştirilmesinde önemli bir rol oynamalıdır. Denizcilik bilincinin ulusal mensubiyet duygusuyla örtüştürülmesinde ve kurumsallaşmasında eğitimden sonra en çok etkili olan medya çalışanları, içinde bulunduğu toplumun değerlerini bilmelidir. Bu bilincin oluşturulmasında tek sorumlu basın değildir. Öncelikle aile, okul, ordu, kamu kurumları, özel kurum ve kuruluşlarıyla özellikle de siyaset kurumu doğrudan görevli ve sorumludur" diye konuştu.

Türk denizciliğine ait sorunların Ulaştırma Bakanlığı'na ait bir Deniz Müsteşarlığı tarafından çözümlenmesinin beklenmemesi gerektiğini açıklayan Tuncay, "Bu nedenle hiç vakit kaybetmeden Denizcilik Bakanlığı'nın kurulması gerekmektedir. Ayrıca, özellikle kıyı üniversitelerinin hepsinde denizcilik fakültelerinin kurulması, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde de denizcilik liselerinin oluşturulması kaçınılmazdır. Kamuoyu oluşturmak için de Deniz TV kurulmalı, bütün bu kurum ve kuruluşlar ortak bir koordinasyonla yönetilmelidir. Denizcilikle ilgili sorunların çözümünde ulusal master planlamalar önde tutularak, uluslararası işbirliği, ulusal çıkarlarımıza uygun bir biçimde ele alınmalı, kültürümüzün denizlerimizle geliştirilebileceği ve yayılabileceği asla unutulmamalıdır" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber