Sezer'den Diyanet'e tek veto yok, rekor MEB'de

Haber Giriş : 04 Mart 2006 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Erzincan Milletvekili Erol Tınastepe'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesi Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bürokrat atamalarındaki veto karnesini ortaya koydu. Önergeye Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, bakanlardan aldığı bilgiler doğrultusunda yanıt verdi. Sezer'in bugüne kadar hükümetin gönderdiği 674 yasadan 43'ünü tekrar görüşülmek üzere TBMM'ye iade ettiğini açıkladı. Hükümetten giden 1831 atama kararnamesinden 239'unu Sezer'in geri gönderdiği belirtildi.

MGK VE MİT'E DE ONAY

?Laiklik' duyarlılığıyla yasa ve bürokrat veto hakkını en fazla kullanan Cumhurbaşkanı olan Ahmet Necdet Sezer, Dışişleri, Milli Savunma, MGK ve MİT bürokratlarını da veto etmedi. Buna göre Sezer, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün gönderdiği 49 kararnamenin tamamını onayladı. Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev yapacak 68 bürokrat kararnamesinin onaylandığını açıkladı. Aydın, ?Bakanlığım bağlı kuruluşu Diyanet İşleri Başkanlığı'nda, Cumhurbaşkanlığı makamınca, ataması uygun görülmeyerek iade edilen kararname bulunmamakta? dedi.

VEKALETEN YÖNETİM

Cumhurbaşkanı Sezer'in veto ettiği 107 bürokratın hükümetin ısrarlı tutumu sebebiyle görevini vekaleten sürdürdüğü ortaya çıktı. Milli Eğitim'de 23, Sağlık Bakanlığı'nda 6, Ulaştırma Bakanlığı'nda 9, Tarım Bakanlığı'nda 12, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda 9, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda 7 olmak üzere 107 üst düzey bürokrat görevini vekaleten yürütüyor

Rekor, Bakan Çelik'te

Cumhurbaşkanı Sezer'in veto yetkisini en çok kullandığı bakanlıkların başında Milli Eğitim geldi. Bakan Hüseyin Çelik'in gönderdiği 96 yöneticinin kararnamesinden 29'u Köşk'ten döndü. Çelik ise 21 yöneticiyi vekaleten görevlendirdi. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nda ise kararnamesi iade edilen iki yönetici görevini vekaleten yürütüyor.

Sezer Milli Eğitim Bakanı olmasına karşı çıktığı Devlet Bakanı Beşir Atalay'ın TRT Genel Müdürlüğü atamalarına da onay vermedi. Önceki Genel Müdür Şenol Demiröz'ün kararnamesini iki kez veto eden Sezer, İbrahim Şahin'i de RTÜK'teki bir üyenin yaşını gerekçe göstererek kabul etmedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, 14'ü planlama uzmanlığı kadrosu olmak üzere 44 atama kararnamesini Köşk'e gönderdi. Kararnamesi iade edilen iki bürokrat vekaleten görev yapıyor.

Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay'ın kararnamesine de Köşk vize vermedi. Atalay, görevini vekaleten devam ettiriyor. Aynı şekilde Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu, Özürlüler İdaresi Başkanlığı da halen vekaletle yürütülüyor.

Kapıkule Operasyonu ile yeniden gündeme gelen gümrüklerdeki atamalar da Cumhurbaşkanı Sezer'e takıldı. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'den gelen Gümrük Müsteşarlığı'ndaki 20 bürokratın atama kararnamesinin 14'ü Çankaya'dan döndü. Tüzmen, böylece oran olarak Sezer'den en çok veto yiyen bakan oldu.

Adalet Bakanlığı'nın gönderdiği 23 atamadan 3'ü, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın gönderdiği 118 bürokrat atamasından ise 6'sı iade edildi.

Sağlık Bakanlığı'nın 6, Ulaştırma Bakanlığı'nın 79 kararnamesinden 9'u, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın 219 kararnamesinden 42'si , Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 53 kararnamesinden 5'i, Bayındırlık Bakanlığı'nın ise 74 kararnamesinden 8'i Köşk'ten döndü.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber