Şiddet ilköğretimde; bakanlık çare arıyor

Haber Giriş : 05 Mart 2006 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gençliği hedef alan sigara, içki ve uyuşturucudan sonra şimdi de ?çeteleşme' ve ?şiddet' olayları ilköğretim okullarının koridorlarına kadar girdi.

Bunlardan sonuncusu 2 Mart Perşembe günü Mersin'de meydana geldi. Selçuklar Mahallesi Ticaret ve Sanayi Odası Vakfı İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi H.A. (15) okul önünde karşılaştığı Cahit Bilmez (18) ile tartıştı. Tartışmanın kavgaya dönüşmesi üzerine H.A., Bilmez'i yüzünden jiletledi. Ağır yaralanan genç hastaneye, saldırgan H.A. ise karakola götürüldü. Bu olay, şiddete karışanların yaşının ne kadar düştüğünü de gözler önüne serdi. Birçok ilde birbiri ardına yaşanan bıçaklı ve jiletli kavgaların, son günlerde ortaya çıkarılan çete ve mafya operasyonlarıyla aynı zamana rastlaması dikkat çekti. 13 milyon öğrencinin eğitim gördüğü ilköğretim ve liselerdeki öğrencileri ilgilendiren sorun aileleri de ayağa kaldırdı. Birçok ilde ilköğretim ve lise öğrencilerinin karıştığı bıçaklı ve jiletli kavgalarda yaşları 11 ile 17 arasında değişen 8 çocuğun yaralanması yeni bir tehlikenin habercisi olarak yorumlandı. Uzmanlar, yaşananlardan medyayı sorumlu tuttu ve yapılan yayınlarda daha dikkatli davranılmasını istedi. Milli Eğitim Bakanlığı da son günlerdeki kavgaların nedenlerini tartışmak için sempozyum düzenleme kararı aldı. MEB İlköğretim Genel Müdürlüğü ve UNICEF işbirliğiyle İstanbul'da 28-31 Mart 2006 tarihlerinde ?I. Şiddet ve Okul: Okul ve Çevresinde Çocuğa Yönelik Şiddet ve Alınabilecek Tedbirler Sempozyumu? yapacak. Bakanlık sempozyumun ardından hazırlayacağı eylem planı ile yeni tedbirleri hayata geçirecek. Güvenlik güçleri ise okul çevrelerindeki tedbirlerini, motorize birliklerle güçlendirirken birçok ilde ?okul polisi' uygulaması başlatıldı. Polisler okullarda veya okul çevrelerinde başta kötü alışkanlıklar olmak üzere öğrencileri rahatsız edebilecek tüm konuları araştırıyor. Birinci önceliklerinin huzur ve güven ortamında eğitim yapılmasını sağlamak olduğunu vurgulayan emniyet yetkilileri, okullarda ya da okul önlerinde meydana gelen kanlı olayları en aza indirmeye çalışıyor.

Çocuk suçları konusunda en dertli ülkelerin başında ABD geliyor. ABD'de 1997-1998 ve 1999'da ortaokul ve liselerdeki silahlı baskın ve saldırılarda 17 öğrenci ve öğretmen öldürülürken onlarca kişi de yaralanmıştı. Dicle Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytekin Sır, şiddet gören çocukların oyuncak da olsa silah kullandığı zaman kendisini güçlü hissettiğini, çatışmalı ortamın çocukların bu ortama sürüklenmesinde büyük rol oynadığını söyledi. Çocukların davranışları üzerindeki çevresel faktörlerin önemine dikkat çeken Sır, aile içerisinde şiddet gören çocuklarda, ilerleyen yaşlarda içe kapanıklık, bastırılmış kişilik gibi davranış bozuklukları görüldüğünü anlattı. Mersin'deki yaralama olayının altında da benzer bir sebep var. İddiaya göre, Cahit Bilmez'i jiletle yaralayan H.A.'nın okulda sorunlu bir öğrenci olduğu söyleniyor. Okul idaresinin öğrencinin ailesini bu konuda uyardığını belirten yetkililer, dersleri çok kötü olan H.A.'nın 7 zayıfının olduğunu kaydediyor. H.A.'nın babasının şehir dışında çalıştığı, annesinin de H.A. ile yeterince ilgilenemediği belirtiliyor. Mersin Milli Eğitim Müdürü Aziz Ersoy da, uyumlu ailelerin çocuklarının olayların dışında durmaya özen gösterdiğini ifade etti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber