Memur dengesizliğe isyan etmek için alanlara iniyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Mart 2006 19:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜRKİYE KAMU-SEN ALANLARA İNİYOR

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve beraberindeki sendika genel başkanları TBMM'de bu hafta görüşülecek olan memur maaşlarına ilişkin tasarıyla ilgili endişelerini iletmek ve tasarının daha adil bir hale getirilmesi için önerilerini sunmak üzere bugün Başbakanlığa gitti. Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı M. Ali Şahin'in görüşme talebini reddetmesinin ardından açıklama yapan Akyıldız "Bizimle burada görüşme lütfunda bulunmayanlara adres gösteriyoruz. Derdimizi alanlarda anlatacağız" dedi.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve beraberindeki sendika genel başkanları Bakanlar Kurulu toplantısının sürdüğü sıralarda Başbakanlığa geldiler. Girişte bir açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız 15-30 Ağustos 2005 tarihleri arasında siyasi iradeyle toplu pazarlık masasına oturulduğunu ve ve 29 Ağustos 2005 tarihinde bir mutabakat zaptı imzalandığını hatırlattı.

"HÜKÜMET 4688 SAYILI KANUN'U İHLAL ETMEKTEDİR"
Akyıldız, hükümetin, aynı kanunun ilgili hükümleri çerçevesinde 3 ay içinde gerekli düzenlemeleri yapmak zorunda olduğuna dikkat çekerek bugün siyasi iradenin düzenlemeleri yapmayarak, 4688 sayılı kanunun ihlal ettiğini söyledi.

"BU TASARIYLA ÇALIŞMA BARIŞI BOZULUR"
Akyıldız, memur maaşlarına zam konusunu düzenleyen ve TBMM'de bulunan tasarının, içerik itibariyle kamu çalışanları arasındaki ücret adaletsizliğini ve dengesizliği, çalışma barışını bozabilecek bir noktaya getirdiğini bildirdi.

"EK ÖDEME TASARISI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ"
Toplu pazarlık sürecinde siyasi iradenin, ülkenin ekonomik imkanları çerçevesinde mevcut olanın beraberce paylaştırılması konusunda bir iyi niyet gösterisi ortaya koyduğunu hatırlatan Akyıldız, "Bu kadar imkanımız var, gelin birlikte paylaştıralım demişlerdir. Denge tazminatı da bu uygulama sonucunda ortaya çıktı. Ama Bütçe ve Plan Komisyonu'nda görüşülüp genel kurula gönderilen metinde uygulamanın farklılaşmayı ortaya koyacak bir noktaya geldiğini gördük. Özellikle teknik hizmetler sınıfındaki arkadaşlarımızın ücretlerinde yapılan artışların sağlık hizmetlerinde, genel idare hizmetlerinde, yardımcı hizmetler sınıfında uygulanmaması ciddi rahatsızlıklara neden oldu. Komisyon görüşmeleri sırasında bu sınıflarda özel hizmet tazminatlarına getirilecek bir artışla, ortaya çıkacak dengesizliklerin giderilebileceğini ifade ettik ve önerge vermek istedik; ama bu öneri kabul edilmedi. Bu hafta içinde genel kurulda görüşülecek olan bu tasarının kamu çalışanları arasında ciddi rahatsızlıklar yaratacağını belirtmek ve komisyona sunduğumuz önerinin yeniden gündeme getirilmesini talep etmek üzere buraya geldik. Siyasi irade 4688 sayılı kanun hükümlerini göz ardı edemez. Talebimiz bunun diğer hizmet sınıflarına, kamu çalışanlarının tamamına yaygınlaştırılmasını sağlamaktır" şeklinde konuştu.

"EK ÖDEMELER YAYGINLAŞTIRILSIN"
Mutabakat zaptı hükümleri dışında sadece teknik hizmetler sınıfına, bazı kurumlara ve bu kurumlarda bazı unvanlara artışlar getirildiğine dikkat çeken Akyıldız, bunun herkese yaygınlaştırılmasını istediklerini bildirdi. Akyıldız, "Bunun için özel hizmet tazminatının 10'ar puan artırılmasını önermiştik. Bu uygulanırsa rahatsızlık büyük ölçüde azalır" dedi.

Daha sonra Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Şahin ile görüşmek için Devlet Bakanlığı'na geçen heyet burada Bakanlar Kurulu toplantısının bitmesini ve Bakan Şahin'in makamına gelmesini beklediler. Bakanlar kurulu toplantısının ardından makamına geçen Bakan Şahin ise Türkiye Kamu-Sen yetkililerinin tasarıya ilişkin görüş ve önerilerini dinlemeyi reddetti.

"DERDİMİZİ ALANLARDA ANLATACAĞIZ"
Çıkışta beraberindeki heyetle basın mensuplarına açıklama yapan Akyıldız, " Bizimle burada görüşme lütfunda bulunmayanlara adres gösteriyoruz. Alanlarda derdimizi anlatabileceğimizi düşünüyoruz, kendilerinin de kulak vermelerini diliyoruz. Bir mutabakat zaptı vardır. Bir tarafın görüşleri hiçe sayılarak mutabakat zaptı keyfi uygulamalara açık bir şekilde uygulanmak istemektedir. Bunun sorumluluğu siyasi iradeye aittir. Cevabını da meydanlarda alacaklar. En erken yarın TBMM kapısında kamu çalışanlarının sesi duyulacaktır" dedi.


"KAYNAK ADİL BİÇİMDE DAĞITILMALI"
Hükümet ile kamu çalışanları arasında bir mutabakat zaptı olduğunu belirten Akyıldız, bu çerçevede siyasi iradenin ve sosyal tarafların sorumluluklarının hükme bağlandığına işaret etti. Uygulamanın, bu zaptın dışına çıktığını öne süren Akyıldız, "Kaynak yoktur diye karşımıza çıkanlar yeni bir kaynak buldularsa bunu adil şekilde dağıtmak zorundalar" dedi. Teknik hizmetler sınıfının ücretlerine yapılan artışın diğer hizmet sınıflarına da yansıtılması gerektiğini bildiren Akyıldız, her zaman sivil diyalogu savunan iktidara dertlerini anlatamadıklarını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber