Altın elma elde kaldı

Çanakkale'nin Bayramiç İlçesi'nde, Kazdağları'nın eteklerinde yetişen ve çok lezzetli olan elmalar, alıcı çıkmaması nedeniyle üreticinin elinde kaldı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 24 Eylül 2013 12:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Altın elma elde kaldı

Çanakkale'nin Bayramiç İlçesi'nde, Kazdağları'nın eteklerinde yetişen ve çok lezzetli olan elmalar, alıcı çıkmaması nedeniyle üreticinin elinde kaldı. Meyve suyu yapılan ve 'Dökme elma' olarak bilinen dip elmasının kilo fiyatı 10 kuruşa, sofralık elmanın kilo fiyatı da 50 kuruşa kadar düştü.

Kazdağları'nda yapılan dünyanın ilk güzellik yarışmasında Çoban Paris'in güzel Afrodit'e verdiği rivayet edilen ve bu nedenle 'Altın elma' olarak anılan, Bayramiç'in başta Evciler olmak üzere bir çok köyünde yetiştirilen elmalara alıcı çıkmadı. Üreticiler, Kazdağları'nın bin pınarı ve oksijeni nedeniyle olağanüstü bir lezzete sahip elmaların kilo fiyatını çok aşağıya çekmesine karşın yine de satamadı. Geçen yıl kilosu 80 kuruşa satılan dip elmaları çürümeye terk edildi. Yine geçen yıl kilosu 1,5 liraya alıcı bulan sofralık elmalar da toplanarak buzhanelere konulmaya başlandı. Bu nedenle bölgedeki bir çok buzhanede yer kalmadı.

ÜRETİCİNİN UMUDU KIŞ MEVSİMİ

Elma üreticisi Gamze Koç, ilk kez böyle bir yıl geçirdiklerini belirterek, "Kilo fiyatları 10 ve 50 kuruşa kadar düşmesine karşın yine de satamadık. Elmamızı kışın değerlendirebileceğimizi düşünerek buzhanelere koyuyoruz. Tüm umudumuz kış mevsimi" diye konuştu.

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, bölgede yıllık 120 bin ton elma üretildiğini ve önemli bir gelir kaynağı olduğunu kaydederek, "İlçe ekonomisi de elma üretimiyle ayakta duruyordu. Bayramiç elmasına talebin azalmasına son yıllarda bir çok bölgede artan elma üretiminin yol açtığını sanıyorum. Elma ithalatının yapılmaması gerekiyor" dedi. -

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber