Gül: Sonuna kadar asker ve polisin yanındayız

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Mart 2006 16:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, terörle mücadelede kesinlikle bir tavizin söz konusu olmayacağını belirterek, "Bu mücadelede sonuna kadar güvenlik güçlerimizin, askerlerimizin, polislerimizin yanında olacağız" dedi.

Gül, Türkiye-AB Troykası dışişleri bakanları toplantısı için Avusturya'nın başkenti Viyana'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a yönelik iddialara ilişkin bir soru üzerine Gül, Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek'in dün hükümet adına konuşarak konuyla ilgili görüşlerini ifade ettiğini, bugün de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, grupta yaptığı konuşmada, konuya açıklık getirdiğine dikkati çekti.

Gül, şöyle devam etti:

"Ben Terörle Mücadele Üst Kurulu'na da başkanlık eden bir kişi olarak şunu söylemek isterim; terörle amansız bir mücadele içinde bulunduğumuz böyle bir ortamda, bütün güvenlik güçlerimizi, TSK'yı, emniyet teşkilatımızı, en küçük rütbelisinden en üst rütbelisine kadar, hepsini tabii ki korumak ve hepsiyle dayanışma içinde olmak hepimizin şüphesiz ki görevidir.

Dolayısıyla terörle mücadelede kesinlikle bir taviz söz konusu olmayacaktır ve bu mücadelede sonuna kadar güvenlik güçlerimizin, askerlerimizin, polislerimizin yanında olacağız. Bireysel yanlışlıklar her yerde olabilir, böyle bir şey olursa zaten hukuk çerçevesi içinde o da ele alınır." Gül, bir başka soru üzerine, Avusturya'daki temasları sırasında Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ile görüşmesinin öngörüldüğünü kaydetti.

Dışişleri Bakanı Gül, BM Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş ile bugünkü görüşmesine ilişkin bir soru üzerine de, Derviş'in, Türkiye'nin dışarıdaki en önemli temsilcilerinden ve ayrıca Türk siyasetinde geçen dönemde bulunmuş bir kişi olduğuna işaret ederek, kendisiyle çok faydalı bir görüşme yaptıklarını belirtti.

Görüşmede, gerek ekonomik gerek siyasi gerek dışarıyla ilgili, Türkiye'nin dışarıya yaptığı yardımlar, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi adaylığı gibi konuları ele aldıklarını ifade eden Gül, Türkiye'nin BM çerçevesi içinde dışarıya yaptığı yardımların çok büyük yankı bulduğuna dikkati çekti.

GÜL'ÜN AÇIKLAMASI

Gül, yaptığı açıklamada, Avusturya'nın başkenti Viyana'da 8 martta düzenlenecek Türkiye-AB Troykası Bakanlar Toplantısı'na AB Troykasını temsilen, dönem başkanı Avusturya'nın Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, müteakip dönem başkanı Finlandiya'nın Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ve AB Konseyi Sekreteryası'nın üst düzey yetkililerinin katılacağını söyledi.

Viyana'daki toplantının, Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerinin başladığı 3 Ekim 2005 tarihi sonrasında bu formatta gerçekleştirilecek ilk toplantı olacağını hatırlatan Gül, bu çerçevede Türkiye'nin her dönem başkanlığında bir kez yapılan bakanlar düzeyindeki troyka toplantısına ilk defa müzakere eden ülke konumunda katıldığını, bundan da memnuniyet duyduğunu kaydetti.

Gül, toplantı vesilesiyle Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci çerçevesinde yapılan ve yapılması öngörülen çalışmaların "AB ortaklarıyla" etraflıca ele alınacağını belirterek, görüşmelerde müzakere sürecinin seyrinin gözden geçirileceğini, ayrıca bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunulacağını kaydetti.

AB tarafının uluslararası alanda son dönemde yaşayan bazı gelişmelerin de etkisiyle çeşitli bölgesel ve uluslararası konularda Türkiye ile diyalog ve işbirliğini daha da güçlendirmeyi istediklerine işaret eden Gül, Türkiye'nin bölgesel konularda ve medeniyetler ittifakı gibi küresel konulanda oynayabileceği rolün son dönemde çok daha belirgin şekilde ortaya çıktığını, bunun AB tarafından her ortamda ifade edildiğini belirtti.

Troyka toplantısının Türkiye ile AB arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi yolunda yeni fırsatların bulunduğu bir ortamda yapılacağını ifade eden Gül, her iki tarafın da bu fırsat penceresini en iyi şekilde değerlendireceğinden emin olduğunu söyledi. Gül, toplantı vesilesiyle Rehn ile de ikili bir görüşme yapacağını belirtti.
Troyka toplantısını takiben Viyana'da Avusturya Meclis Başkanı Andreas Khol ve Başbakan Wolfgang Schüssel ile görüşmesinin de öngörüldüğünü belirten Gül, Avusturya Dışişleri Bakanı Plassnik ile de bu akşam çalışma yemeğinde bir araya geleceğini kaydetti.

Gül, bu temaslarda ikili ilişkilerin yanı sıra Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci başta olmak üzere iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunacaklarını belirtti.

Gül, Viyana'da ayrıca Avusturya basınının önde gelen temsilcileriyle çeşitli mülakatlar yapacağını söyledi.

Gül, Viyana'daki temaslarının ardından AB Dönem Başkanı Avusturya'nın davetine icabetle 11 martta Salzburg'da yapılacak olan "Gymnich" tipi AB-Batı Balkanlar Gayrı Resmi Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılacağını kaydetti.

Bu toplantının ana temasını Batı Balkanlar'ın istikrar ve refaha kavuşturularak Avrupa-Atlantik sistemiyle bütünleştirilmesi oluşturacağını ifade eden Gül, "Türkiye'nin Balkanlarla geleneksel yakın ilişkileri çerçevesinde toplantıda yapılacak görüşmelere etkin katkıda bulunma imkanında da en iyi şekilde yaralanacağım" dedi.

Öğle yemeği sırasında Plassnik'in daveti ve Plassnik ile 8 Şubat 2006 tarihinde mutabık kalındığı üzere, son uluslararası gelişmeler

çerçevesinde kültürler arasında diyalogun geliştirilmesi konusunda Türkiye'nin görüşlerini izah eden bir sunuş yapacağını belirten Gül, bu sunuşun, kültürler arası diyalog bağlamında özel bir konuma sahip olan Türkiye'nin bu konudaki tutumu ve ileriye yönelik önerilerini anlatacağını kaydetti.

Gül, toplantı çerçevesinde ayrıca AB meslektaşları, konsey ve komisyonun üst düzey yetkilileriyle ikili temaslarda bulunacağını sözlerine ekledi.

Gül'e, gezisi sırasında eşi Hayrünnisa Gül de eşlik ediyor.

Bu arada Dışişleri Bakanı Gül, Viyana'ya hareketinden önce, Esenboğa Havaalanı'nda eski devlet bakanı Işın Çelebi ile ayaküstü bir görüşme yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber