TSK'da Org.Özkök'ün 'yumuşak' üslubu da eleştiriliyor...

Haber Giriş : 08 Mart 2006 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay Başkanı'nın AKP ile izlediği yumuşak üslubun, TSK'yı yıpratmak isteyen irticai ve bölücü unsurları cesaretlendirdiği, orduyu engel gören siyasi unsurların da bundan cesaret aldığı düşünülüyor

Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın hazırladığı iddianamenin Ankara'da yarattığı şok gerilim devam ediyor ve kolay kolay bitecek gibi de gözükmüyor. Son olay Türk Silahlı Kuvvetleri ile siyasi iktidar arasında baştan beri varolan güven sorununu daha da derinleştiriyor. Başta Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt olmak üzere bazı komutanları "suç örgütü" oluşturma isnadıyla karşı karşıya bırakan iddianame, Genelkurmay'da ve TSK'da infial yaratmış durumda.

Bir zaafiyet belirtisi
Önceki gün akşam saatlerinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün Başbakan Tayyip Erdoğan ile yaptığı bir saati aşkın görüşme de gerilimin düşürülmesi için yeterli olmuyor. İddianameyi hazırlayan savcıdan çok siyasi iktidara tepki duyuluyor. Dahası gerek ordu içindeki muvazzaf subaylarda, gerekse de emekli komutanlar arasında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök'ün AKP iktidarı ile ilişkiler konusunda izlediği çizgi eleştiri konusu ediliyor.

Özkök'ün yumuşak üslubu, TSK'yı çok rahatsız eden konularda dahi hükümetle sürtüşmeye girmemesinin, söylemesi gerekenleri ilgili zeminlerde dile getirmemesinin bazı çevrelerce "bir zaafiyet belirtisi" olarak değerlendirildiği iddia ediliyor.

Planlı bir siyasi komplo
Bu üslubun, TSK'yı yıpratma, itibarını zedeleme gayreti içinde olan irticai ve bölücü unsurları cesaretlendirdiği gibi, TSK'yı engel gören bazı siyasi unsurların da bundan cesaret aldığı ileri sürülüyor. Askeri çevrelerde, iddianamede Büyükanıt'la ilgili suçlamaların "planlı ve hesaplı bir siyasi komplo" olduğuna hiç kuşku duyulmuyor.

Ve bu iddianamenin sadece Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanı olmasının önünü kesme komplosu ile de sınırlı olmadığına inanılıyor. Gerisinde çok daha derin hesaplar yattığı düşünülüyor. En tepedeki komutanlardan en alt düzeydekilere kadar TSK'ya karşı genel bir yıpratma, itibarını aşındırma girişiminin ürünü olarak görülüyor. Bu noktadan yola çıkılarak "Böylelikle önümüzdeki dönemde laik demokratik cumhuriyet ilkelerine sahip çıkılması konusunda TSK'nın türban, imam hatip ve benzeri konularda zaman zaman gösterdiği sert tepkilerin önünün alınabileceği hesaplanmış olabilir" yorumları yapılıyor. Hatta işi Nisan 2007'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilişkilendirenler dahi var...

Top şimdi Özkök'te
Özetle ordu içinde de dışında da iddianame üzerine pek çok senaryo üretiliyor ve gerilim sürüyor. Gerilimi düşürme konusunda umut bağlanan Van 3. Ceza Mahkemesi Hakimliği'nin iddianameyi iade etmesi formülünün de işlemeyeceği ortaya çıktı. Çünkü hakim iddianameyi kabul etti.

Şimdi Büyükanıt ve diğer üç komutanın yargılanıp yargılanmayacakları konusunda top Özkök'te. Ya yargılama emri verecek, Genelkurmay Askeri Savcılığı iddiaları incelemeye başlayacak yeni bir iddianame ile dava açacak. Ya da "Hayır, bu iddiaların ciddiye alınır tarafı yoktur, maksatlıdır" deyip çöpe atacak. Çöpe atacağı kesin gibi ama bu da tepki ve gerilimi yatıştırmaya yetmiyor...

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber