Banka ücret ve komisyonlar yasal oluyor!

61 işlem ücretinin düşürülmesi için çıkarılacak yasa, bankalara 'koruma kalkanı' oluşturacak.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 11 Ekim 2013 08:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Banka ücret ve komisyonlar yasal oluyor!

Tasarıdaki ücret ve komisyonların bakanlık ve BDDK oluruyla belirlenecek olmasının tüketicilerin dava hakkını ortadan kaldıracağı belirtiliyor

Tüketiciden alınan ücret ve komisyonları sınırlandıracak yasanın bankalara yarayacağı ortaya çıktı. Meclis Sanayi ve Ticaret Komisyonu'ndan geçen Tüketicinin Korunması Tasarısı bu haliyle yasalaşırsa bankalar kendilerine açılan davalardan kurtulabilecek. Tasarıda, bankaların faiz dışı gelirlerini oluşturan ücret ve komisyonların Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın onayıyla Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından düzenleneceği hükmü yer alıyor. Bu durumun bankaların haksız yere aldığı birçok ücret ve komisyonun yasallaşması sonucunu doğuracağını öne süren Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Avukat Şükran Eroğlu, "Tasarının söz konusu maddesi bankaların müşterilerinden aldığı ücret ve komisyonların belirlenmesi yetkisini düzenleyici kuruma veriyor. Bu durumda, ücretlerde bankaların sorumluluğu bitecek. Dolayısıyla tüketici mahkemeye başvursa bankalar 'biz belirlemedik' diyebilecek" diye konuştu.

'İMTİYAZ YARATILIYOR'

Eroğlu tasarının imtiyaz yarattığını vurgulayarak, "Bu hüküm Anayasa Mahkemesi'ne taşınırsa iptal dahi edilebilir" dedi. Tasarının ilgili maddesinde, "Kredi veren finansal kuruluşlar ile kart çıkaranlar tarafından tüketiciye sunulan hizmetlerden alınacak her türlü ücret, komisyon ve masraf türleri ile bunlara ilişkin usul ve esaslar bakanlığın görüşü alınarak, bu kanunun ruhuna uygun şekilde ve tüketiciyi koruyacak biçimde BDDK tarafından belirlenir" deniliyor. Şükran Eroğlu, tasarıdaki "Bankalar hizmet içermeyen ve aidatı olmayan bir kart çıkarmak zorundadır. Hizmet içeren kartlardan yıllık aidat alınabilir" maddesinin de aidatı yasal hale getireceğini iddia etti. Eroğlu, "Bunu çözmek için 'yıllık aidat alınamayacak' diye hüküm konulmalı" diye konuştu.

Ucu açık ifadeler netleşmeli

Eroğlu , tasarıda muğlak ifadelerin de yer aldığını vurgulayarak "Bazı maddelerde 'yapar, eder, verir' şeklinde ibareler var. Bu yükümlülükler yerine getirilmediğinde ne gibi bir müeyyide uygulanacağı belli değil" dedi. Eroğlu, idari para cezalarının da tasarıda belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Olumlu maddeler de var

Tasarıda her maddenin olumsuz olmadığını, tüketici lehine değişikliklerin de bulunduğunu belirten TÜKODER Başkanı Avukat Şükran Eroğlu, eser sözleşmeleri, sigorta , taşımacılık, simsarlık ve internet bankacılığı da dahil birçok konunun yasa kapsamına alındığını söyledi. Eroğlu, "Maketten satışlarda yapı ruhsatı alınması ve bina tamamlama sigortası yaptırılması şartı da getiriliyor. Bu da tüketicilerin en fazla aldatıldığı satış yöntemlerinden birisi olan maket satışların bundan böyle yasaya aykırı yapılamamasını sağlayacak" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber