Diyanet'ten 'maaş için evlenme'ye ilişkin fetva

Haber Giriş : 15 Mart 2006 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MAAŞ İÇİN EVLENMEK HARAM FETVASI

Bütçenin en büyük karadeliklerinden birisini SSK harcamaları oluşturuyor. Bazı vatandaşların, ölen ebeveynlerinin maaşını almak için kağıt üzerinde boşanması sosyal güvenlik kuruluşlarını zorda bırakıyor.

Zaman, ?SSK yasal yolsuzluğa çare arıyor? başlığıyla pazar günü konuyu gündeme taşımıştı. Bu problemin önüne geçmek için çare arayan SSK'ya Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan destek geldi. Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan, ?hileli boşanma' sonucu alınan paranın ?helal' olmadığını açıkladı. Nursaçan, ?Ölen kimselerin hangi çocuklarının yardım alacağı kanunda belli. Maaş almak için boşanmak yasal olabilir; ama dinimizce hiledir. Caiz değildir.? dedi.

Hakkı olmadığı halde devletten para alanların kul hakkını ihlal ettiğini kaydeden Nursaçan, ?Dinimiz böyle bir durumu asla onaylayamaz. Bu durum meşru değil. Çünkü burada bir hak ihlali var. Dinimizde hakkımız olmayan bir şeyi almak kul hakkına girer. Zaten böyle bir tutum da bir Müslüman'a yakışmaz.

Gerçekten ihtiyaçları varsa devlet onlara değişik şekillerde gerekli yardımı yapar.? değerlendirmesinde bulundu. Nursaçan, resmi olarak boşananların bir arada yaşamasının dinî açıdan sakıncasının olup olmadığı yönündeki soruya, ?Burada kağıt üzerinde bir boşanma var. Ancak dini açıdan bu konuyu ayrıyeten tartışmak gerekir.? demekle yetindi. Babalarının SSK maaşını almak için evliliklerini resmen sona erdirenlerin çoğunlukla madencilik şehri Zonguldak'ın Ereğli ve Çaycuma ilçelerinde yaygın olduğu biliniyor. Özellikle kadınların, hayatta olmayan babalarının maaşını almak için eşlerinden resmen boşandığı, kurumun da bu yüzden söz konusu kişiye babasının maaşını ödemek zorunda kaldığı belirtiliyor. Bu durum şikayetler üzerine yapılan baskınlarda boşanmış eşlerin bir arada yaşadıkları tespit edilerek ortaya çıkarılmıştı. Ancak buna rağmen hile yaparak, maaş almaya devam eden kişilere herhangi bir ceza uygulanamıyor. Bu şekildeki boşanmaların 100 bine yakın olduğu, devletin uğradığı zararın ise 500 milyon yeni lirayı geçtiği ifade ediliyor.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber