Huzurevi için 'özel' çözüm

Evde bakım aylığı ile 140 bin yaşlının aileleriyle sıcak ortamda yaşamasını sağlayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, huzurevi sırası bekleyen yaşlılar için de devreye girdi. Bakanlık, yeni huzurevi yapmak yerine özel huzurevlerinden hizmet satın alarak, sıra beklemeyi ortadan kaldıracak.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 15 Ekim 2013 14:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Huzurevi için 'özel' çözüm

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 2014 yılında yaşlıların, bakım ihtiyacı söz konusu olduğunda çaresiz kalmadıkları, gereken standartlarda ve ihtiyaç duyduğu yerde bakım hizmeti alabildikleri ve ailelerin tüm bu ihtiyaçlar söz konusu olduğunda desteklendiği bir ülke hedefliyor. Bu kapsamda önemli adımlar atan bakanlık huzurevi sırasını, özel huzurevleriyle anlaşmalı olarak ortadan kaldırıyor.

963 YAŞLI SIRA BEKLİYOR

Aile Bakanlığı, huzurevleri ve yaşlı bakım merkezleri ile sosyal güvencesi olan ya da olmayan tüm yaşlılara hizmet veriyor. Ekim 2013 itibariyle Bakanlığa bağlı 109 huzurevinde toplam 11 bin 826 yaşlı hizmet alıyor. Öte yandan, Türkiye genelinde çeşitli sebeplerden dolayı huzurevlerine girmek için sırada bekleyen 963 yaşlı vatandaş bulunuyor.

PSİKO-SOSYAL DESTEK

Bakanlık, önümüzdeki dönemde huzurevi sırası bekleyen yaşlıları, özel huzurevlerinden hizmet satın alarak buralara yerleştirecek. Böylece ekonomiye büyük yük getiren yeni binalar kurulmadan sırada bekleyen yaşlıların sorununa çözüm bulunmuş olacak. Ayrıca yaşlılara hizmet sunacak olan özel huzurevleri ile yapılacak olan anlaşmalarla kapsamlı bir denetim mekanizması sağlanacak, yaşlıların talep ettikleri ve ihtiyaç duydukları kişisel ve psiko-sosyal destek ve bakım hizmetini alabilmeleri sağlanacak.

140 BİN YAŞLI TORUNUYLA BİRLİKTE

Yaşlı bakım hizmetleri konusunda Bakanlığın üzerinde en çok durduğu konu, toplumun yaşlı ve gençleriyle bir arada olabilmesi. Bakanlığın önceliği ise kişiyi bulunduğu yer ve ortamda desteklemek. Bu kapsamda, bakıma ihtiyaç duyan yaşlılar için sağlanan evde bakım aylığı uygulamasıyla 140 binin üzerinde yaşlıya ailelerinin sıcak ortamında bakım hizmeti sunuluyor. Böylece yaşlılar herhangi bir dışlanma hissetmeden ailenin saygın bir bireyi olarak yaşamlarını sürdürürlerken, ailelerine destek olabilmenin de gururunu yaşıyor.

2010'DAN BERİ SIRA BEKLEYEN ENGELLİ YOK

Bakanlığın titiz çalışmaları sonucunda engellilerin hizmet sırası bekleme sorunu da çözüldü. 2010 yılından bu yana sıra bekleyen engelli yok. Ailelerin 'Biz öldükten sonra engellimize kim bakacak?' endişesi de ortadan kaldırıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber