Nüfus cüzdanı cebe sığacak

Haber Giriş : 17 Mart 2006 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nüfus cüzdanlarının ölçüsü değişiyor. Yeni kimlik kartları, 5 santimetreye 8 santimetre, yani kredi kartı boyutunda olacak

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdür Vekili Fatih Şahin, nüfus cüzdanlarının yenilenmesini içeren projenin son aşamaya geldiğini açıkladı. İçişleri Komisyonu'nda dün milletvekilleri kimlik belgesinin büyüklüğünden ve cüzdanlara sığdırılamamasından yakındı. Komisyon Başkanı Ziyaeddin Akbulut da, kredi kartı boyutunda bir kimlik geliştirilmesini istedi.

Bunun üzerine Şahin, "Bununla ilgili projemiz var. Son dönemde çalışmamızı hızlandırdık, kimlik alternatiflerini üst makama sunduk. Daha düzgün, söylediğiniz boyutta bir kart düşünüyoruz. Büyük boyutlu kartın sıkıntısını biz de yaşıyoruz" dedi.

Nüfus cüzdanı 7 santimetreye 10 santimetre boyutundayken, Şahin'in işaret ettiği ölçü 5 santimetreye 8 santimetreye karşılık geliyor.
Yeni kimlik kartlarında, T.C. kimlik numarası, vergi kimlik numarası ve sürücü belgesi verilerinin de yer alacağı bir mikroçipin de bulunabileceği belirtildi.

Muhtarlara fren
AB'ye uyum amacıyla hazırlanan Nüfus Hizmetleri Yasa Tasarası, TBMM İçişleri Komisyonu'nda bazı değişikliklerle kabul edildi. Komisyon, sahte evliliklerin önüne geçmek amacıyla muhtarların yabancıları evlendirme yetkisini kaldırdı.

Tasarıya göre, aile kütüklerindeki din hanesi, kişinin yazılı beyanına uygun olarak kaydolunacak, değiştirilecek, boş bırakılacak veya silinecek. Böylece vasiler, çocuklarının din hanesini boş bırakabilecek veya 18 yaşını dolduranlar din hanesini değiştirebilecek.

Ayrıca, Medeni Yasa'daki "evlilik dışı çocuğa annenin soyadının verilmesi" hükmünün tersine, evlilik dışı edinilip babaları tarafından tanınan çocuklara babalarının soyadı verilecek. Bu hükmün de, özellikle imam nikâhıyla evlilik sürdürenler açısından önem taşıdığına dikkat çekiliyor.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber