Yıldız Teknik Üniversitesi'nde 'laboratuvar' suçlaması...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Mart 2006 11:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) eski rektörü Prof. Dr. Ayhan Alkış, "Fotogrametri Laboratuvarı'nın işgal edildiğini, yüksek duyarlılıklı teknolojik cihazların koridora terk edildiğini" öne sürerek, "kendisini hedef alan sistemli karalama ve yıpratma girişimlerinin bu kez de Fotogrametri Anabilim Dalı'nın akademik faaliyetlerine yöneldiğini" iddia etti.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, YTÜ İnşaat Fakültesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü Fotogrametri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alkış, YTÜ Rektörlüğü'ne verdiği dilekçede, "Mimarlık Fakültesi'nin zemin katındaki, görev yaptıkları bölüm ve anabilim dalının kurucularından 'Onursal Doktor' unvanı sahibi merhum Prof. Dr. Burhan Tansuğ'un adını taşıyan Fotogrametri Laboratuvarı'nın, geçen hafta sonu işgal edildiğini" ileri sürdü.

Dilekçesinde "Laboratuvara son dönemde izinsiz ve zorla girildiği, eğitim ve uygulama faaliyetlerinin engellendiğini" iddia eden Prof. Dr. Alkış, "Son olarak, yüksek duyarlılıklı teknolojik cihazlar adeta hurdaya çıkarılırcasına koridora terk edilmiş, kısaca 50 yıllık birikimlerimizle oluşturduğumuz laboratuvarımıza el konulmuştur" dedi.

Prof. Dr. Alkış, "Yüz binlerce döviz ödenerek satın alınmış anabilim dalına zimmetli aletlerin adeta hurdaya çıkarılırcasına laboratuvar mekanlarından atıldığını, kalibrasyonu bir daha kullanılamayacak ölçüde hasar görecek şekilde korumasız olarak koridora terk edildiğini" de kaydetti.

"GİZLİLİK DERECESİ TAŞIYAN HARİTA VE FOTOĞRAFLAR VAR"

Prof. Dr. Ayhan Alkış, "laboratuvarda Harita Genel Komutanlığı'nca hizmetlerine sunulan haritaların da bulunduğunu" belirterek, "Gizlilik derecesi taşıdığı için zimmet ve sorumluluğumuz altında bulunan, kaybı durumunda çok ciddi cezai sorumluluk gerektiren haritalar, hava fotoğrafları ve camlar muhafaza edildikleri kilitli dolaplardan çıkarılarak uzaklaştırılmıştır" dedi.

"Müfredat kapsamında yapılması gereken bazı uygulamaların da laboratuvar mekanlarına girişlerinin fiilen engellenmiş olması nedeniyle yapılamadığını" ifade eden Prof. Dr. Alkış, şu görüşleri savundu:

"Baştan beri özellikle şahsımı hedef alan sistemli karalama ve yıpratma girişimlerinin, bu kez de anabilim dalımızın akademik faaliyetlerine yönelmiş olması nedeniyle, bu laboratuvarda yetişmiş bir Yıldız'lı olarak, derin ve telafi edilemez bir üzüntü içindeyim.

Anabilim dalımıza, bölüm başkanlığımıza ve ilgili dekanlıklara bilgi dahi verilmeksizin, üniversite ve yönetim etiği ile bağdaşmayan, benzeri görülmemiş şekilde, yasalara aykırı olarak, yetkisiz ve sorumsuz kişilerce gerçekleştirilen fiili bir saldırı niteliğindeki eylem ve girişimlerden derin bir üzüntü duyuyor ve bunları şiddetle kınıyoruz.

Kamu malı olan aletlerin güvence altına alınmasını, bunlara verilmiş olan hasar ve zararların ivedilikle tespitinin ve ayrıca telafisinin sağlanmasını, yetkili ve sorumlulardan talep ediyoruz." Prof. Dr. Alkış, dilekçesinde ayrıca "sorumlular hakkında Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği'nin ilgili hükümleri gereğince soruşturma başlatılmasını, eylemlerine karşı gelen suçlar nedeniyle haklarında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasını" istedi.

REKTÖRLÜĞÜN YANITI

YTÜ Rektörlüğü'nden AA muhabirine yapılan açıklamada ise "Rektörlüğümüzce Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emre Aysu'ya konunun incelenmesi ve gereğinin yapılması için yazılı talimat verilmiş, ancak bu konuyla ilgili herhangi bir bilgi rektörlüğümüze henüz ulaşmamıştır" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber