AB Büyükelçileri: Erdoğan Köşk'e çıkar

Haber Giriş : 18 Mart 2006 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Her ay yapılan AB ülkeleri büyükelçilerinin toplantısında Erdoğan'ın Çankaya'ya çıkıp çıkmayacağı konusu konuşuldu. Büyükelçilerin hepsi, Erdoğan'ın Çankaya'ya çıkmak isteyeceği görüşünde mutabık kaldı. Büyükelçiler, Org. Büyükanıt'ın da güçlendiği tespitini yaptı

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Ankara'daki büyükelçileri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2007 baharında erken seçim yaptıktan sonra cumhurbaşkanı olacağına inanıyor.

Her ay yaptıkları Türkiye'deki gelişmeleri değerlendirme toplantılarından birini önceki gün AB Türkiye Temsilcisi Hansjörg Kretschmer'in ofisinde yapan büyükelçiler, "Şemdinli olayları, Büyükanıt krizi, genel seçim, cumhurbaşkanlığı ve Kıbrıs" konularında şu görüşleri dile getirdi:

Başkanlık yetkisi
Büyükelçilerin hepsi, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görev süresinin dolmasının ardından Çankaya Köşkü'ne çıkmak isteyeceği görüşünde mutabık kalırken, genel seçimlerin ne zaman yapılacağı konusunda görüş ayrılığı ortaya çıktı.

Küçük bir grup diplomat, Başbakan'ın cumhurbaşkanı olduktan sonra zamanında genel seçimleri yapacağına inandıklarını belirtirken, büyükelçilerin büyük çoğunluğu Başbakan'ın 2007 başında erken seçim yapıp gücünü tazeledikten sonra Köşk'e çıkmak isteyeceğini belirtti. Büyükelçiler, Erdoğan'ın cumhurbaşkanının yetkilerini genişletip "başkanlık" benzeri bir sistem değişikliğine giderek Köşk'e çıkmak isteyeceği görüşünde de mutabık kaldı.

Büyükanıt krizi
Büyükelçiler, isminin Şemdinli iddianamesinde geçmesinin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanlığı'nı daha da güçlendirdiği tespitini yaptı. Toplantıda, kriz büyümeden Büyükanıt'a ve TSK'ya sahip çıkan Erdoğan'ın, bu tavrıyla Köşk için gerekli mutabakatta da önemli bir adım attığı görüşünde birleşildi.
Büyükelçilerin değerlendirmesinde, Türk basınının Şemdinli'deki olayla ilgili gelişmeleri her boyutuyla derinlemesine kamuoyunun önüne koymasının demokrasi ve AB süreci açısından çok olumlu olduğu kanaati vurgulandı.

'Kıbrıs ile AB süreci ayrılsın'

Büyükelçiler arasında Kıbrıs konusunda önceki toplantılarda yaşanmayan bir çatlak da ortaya çıktı. Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin, Türkiye limanlarını açmadığı sürece AB ile müzakerelerinin durdurulması yönündeki görüşlerinin tehlikeli sonuçları olabileceğini düşünen bazı büyükelçiler, ilk kez seslerini yükselterek şu görüşü dile getirdi: "Kıbrıs ile Türkiye'nin AB süreci ayrılmazsa, 2006 sonunda bir çıkmazla karşılaşabiliriz."

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber