Polis yakalayıp savcı bırakınca müdür kızdı:Gelin ilçemde suç işleyin

Haber Giriş : 19 Mart 2006 10:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MHA Genel Müdürü Kurnaz'a konuşan İstanbul'un önemli ilçelerinden birinin emniyet müdürü, yakaladıklarının adliyede serbest kalmasına isyan ederek, "Gelin ilçemde suç işleyin" çağrısı yaptı

Ceza Kanunu'ndaki değişikliğin artından İstanbul'da adeta suç patlaması yaşandı. Özellikle kapkaç, hırsızlık gibi olaylar tırmanışa geçti. Bunun en büyük nedeni ise kanuna göre 7 yıla kadar olan suçlardan tutuklama yapılamaması. İstanbul Emniyet Müdürlüğü son dönemde artan hırsızlık ve kapkaç olaylarına karşı özel önlemler aldı. İlçe emniyet müdürlüklerinde görev yapan kaliteli emniyet kadroları bu olaylarda görevlendirildi. Ancak suçüstü yapılan sanıkların dahi serbest kalması teşkilatı isyan noktasına getirdi. İstanbul'un önemli ilçelerinden birinde görev yapan emniyet müdürünün SABAH'a yaptığı açıklamalar ise tepkinin boyutunu gözler önüne serdi. Adli olayları çözmekle görevli bir emniyet görevlisi; "Gelin ilçemde suç işleyin" deme noktasına geldi.

İSYAN ETTİREN OLAYLAR
Adının açıklanmasını istemeyen emniyet müdürünü teşkilattan dahi ayrılma noktasına getiren son olaylar üst üste geldi. Önce çok tanınmış bir kişinin evine giren hırsızlar ilçe ekiplerinin sıkı takibi sonucu çaldıkları mallarla yakalandı. Ancak daha ekipler karakola dönmeden hırsızlar mahallelerine dönmüştü bile. Bu olayın üzerinden çok geçmedi. Polisin "Malum yaş grubu" olarak kodladığı küçük yaştaki gaspçı kapkaççı çocuklar bir turist grubunun rehberini ve gruptaki bir işadamının çantalarını kapıp kaçarken suçüstü yakalandılar. Sonuç değişmedi, kapkaççılar serbest kaldı. Yapılan emniyet değerlendirme toplantısında amirlerinin "İlçenizde pekçok suç işleniyor, ama tutuklanan fail sayısı çok az. Daha iyi çalışın" demesi de morallerini yerlebir etti. İşte bütün bunlar ilçe emniyet müdürünü patlama noktasına getirip isyan bayrağını çektirdi. Müdür; "Bunlar sadece benim ilçemde de olmuyor. Heryerdeki müdür arkadaşlarımızın derdi aynı. Geçen gün bütün Türkiye izledi. Şişli gibi yüzbinlerce kişinin dolaştığı ilçede hırsızlar polise önce bıçakla saldırdı. Biri kaçtı. Kaçan daha sonra polis ekipleri tarafından yine hırsızlık yaparken suçüstü görüldü. Arkadaşlar kurşun yağmuru altında hırsızı kovaladılar. Zanlı evine girdiği bir kişiyi de rehin aldı. Sonuç ne oldu. Serbest kaldı. Hem de 28 polis kaydı olmasına rağmen."

SAVCILARIN TALİMATI
Yeni Ceza yasası nedeniyle savcıların, ileride kendileri ile ilgili bir soruşturma başlatılması ihtimaline karşı tereddüt ettiklerini de söyleyen emniyet müdürü; şöyle konuştu: "Savcılarımız tutuklama kararını kolay alamıyorlar. Bunun nedeni ise tutuklanan kişinin daha sonra serbest kalarak kendileri ile ilgili suç duyurusunda bulunması riski. Beni şaşırtan en ilginç olay ise bir savcının bana 'Bize gasp ve cinayet zanlısı dışında adam getirmeyin, birşey yapamıyoruz' demesi. O zaman ben de diyorum ki, suç işlemek isteyen benim ilçeme gelsin. Nasıl olsa birşey olmuyor. Biz gece gündüz insanların malına, canına kastedenleri yakalayacağız ama serbest kalacaklar. Yediğimiz ekmeğe yazık değil mi?" Polise mukavemet etmenin dahi artık tutuklanma gerekçesi olmamasından yakınan emniyet müdürü; şöyle devam etti: "Silahla ateş ediyor, bıçakla saldırıyor. Onlarca da sabıkası var, elini kolunu sallaya sallaya dolaşıyor. Biz riskli bölgelerde arama yaptığımız sırada bir kişiyi gözaltına almak istediğimiz zaman bize saldıranlar olursa ne yapacağız. Gözaltına almayacak mıyız? Artık alamıyoruz da zaten."

Yeni TCK tartışmaları bitmiyor

MHA Genel Müdürü Kurnaz'a konuşan İstanbul'un önemli ilçelerinden birinin emniyet müdürü, yakaladıklarının adliyede serbest kalmasına isyan ederek, "Gelin ilçemde suç işleyin" çağrısı yaptı

Emniyetçiler memnun değil

* Necdet Menzir (İstanbul Eski Emniyet Müdürü): Yeni yasalar, Türkiye'de huzur ve güvenlik ortamı sağlanmasında katkıda bulunmamıştır ve suçların artmasına neden olmuştur. .

* Yüksel Tuncel (Adıyaman ve Edirne Eski Emniyet Müdürü): Yeni yasalar caydırıcı nitelikte değil. Öncelikle bizim iç yapımıza bakılması gerekir.

Hukukçular savunmada

* Avukat Ergin Cinmen: Polisin, suç işleyen kişiyi nasıl yakalayacağı yasalarla belirtilmiştir. Uyulursa suçlular yakalanır. Ancak bizim polis teşkilatımız eski alışkanlıklarını sürdürüyor. Polisin uyumu için çalışma yapılmalı.

* Avukat Ali Rıza Dizdar: Yeni yasalar suç işleyene hürriyet, yakalayanlara 'seyirci ol' demiyor.

İşte isyan ettiren olaylar

MHA Genel Müdürü Kurnaz'a konuşan İstanbul'un önemli ilçelerinden birinin emniyet müdürü, yakaladıklarının adliyede serbest kalmasına isyan ederek, "Gelin ilçemde suç işleyin" çağrısı yaptı

* ŞİŞLİ'DE peşinden koşan bir genç kızın arabanın altında kalarak ölümüne yol açan kapkaççı Cafer Kılıç, ev, işyeri, otomobil hırsızlığı, adam öldürmek ve yankesicilikten sabıkalı olduğu halde mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

* GAZİOSMANPAŞA'DA, kendisine süre tanımayan banka müdürüne silah çeken Tarık Öz tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

* İSTANBUL'DA, Diyarbakır'dan kaçırılan bir çocuğun ifadesi üzerine baskınla yakalanan 6 kişilik çocuk çetesinin elemanları tutuksuz yargılamak üzere bırakıldı.

* ŞİŞLİ'DE çalıntı bir motosikletle bir hafta içerisinde 8 ayrı kapkaç olayı gerçekleştiren 2 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

* BAHÇELİEVLER'DE bir kişiyi bacağından silahla vuran Kerim Çavuşoğlu, üzerinde silahla yakalandı adliyede serbest kaldı. Aynı kişi 3 gün sonra başkasını boynundan vurdu ve yine serbest bırakıldı.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber