BES'ten 'İmzayı at, İlksan'ı kapat' imza kampanyası

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Mart 2006 13:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

 

İMZAYI AT, İLKSAN'I KAPAT!

Bağımsız Eğitimciler Sendikası kısa adıyla BES Genel Başkanı Gürkan Avcı, OYAK ve İLKSAN'ı kıyaslayarak İLKSAN'ın kapatılmasına yönelik bir kampanya başlattıklarını ve bu isteklerinin haklılığına yönelik çeşitli açıklamalarda bulundu.

Avcı, "İki yardımlaşma sandığı arasındaki korkunç uçurum!.... 1961'de kurulan, 222 bin üyeli OYAK, yalnızca 2004 yılında 2,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek devlete 440 trilyon vergi ödedi. OYAK'ın, 11,3 katrilyonluk varlığı bulunuyor. Öte yanda ise; 1943 yılında kurulan ve şu an 255 bin üyeden aidat toplayan İLKSAN'ın tüm varlığı ancak 410 trilyon ediyor. Yani OYAK'ın devlete ödediği vergi kadar İLKSAN'ın mal ve nakit varlığı bile yok. OYAK'tan daha çok üyesi olan ve OYAK'tan 18 yıl önce kurulan İLKSAN adeta yerlerde sürünüyor. OYAK, üyelerinin ödentilerini TÜFE oranının 4-5 katı üzerinde nemalandırırken, İLKSAN zarar üstüne zarar ediyor." İşte bu yüzden İLKSAN'ın kapatılmasını istiyoruz" dedi.

255 bin eğitim çalışanının maaşının yüzde 2'sine zorla el koyan İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı'nda (İLKSAN) gün geçmiyor ki zarar, talan ve yolsuzluk eksik olmasın!

Avcı, İLKSAN'ın kurulduğu 1943 yılından beri adeta öğretmenlerin sırtında kamburlaşan, parazitleşen bir kuruluş olduğunu ve kapatılması gerektiğini belirterek, bu yönde gerek hukuki, gerekse örgütlü bir mücadele başlatacaklarını söyledi.

Tüm illerde yürütülecek olan "İMZAYI AT, İLKSAN'I KAPAT" isimli imza kampanyasını Sendika Genel Merkezi'nde düzenlenen Basın Toplantısında başlatan Genel Başkan Gürkan Avcı, İLKSAN ve OYAK yardım sandığı ile ilgili birtakım parametrik göstergeler vererek, mukayese yaptı.

OYAK-İLKSAN KARŞILAŞTIRMASI

1961 yılında kurulan OYAK'ın 222 bin üyesi bulunduğunu hatırlatan Avcı, OYAK'ın; OYAK Renault ve MAİS, Adana, Bolu, Ünye, Mardin, Elazığ ve OYSA çimento fabrikaları, AXA-OYAK Holding, OYAK Yatırım Menkul Değerler, OYAK BANK, OYAK Ankerbank, Halk Leasing ve OYAK Emeklilik finans, HEKTAŞ, TUKAŞ, ETİ Gıda, OYAK İnşaat, OYTAŞ, OYAK Enerji, OYAK Teknoloji gibi kırkı aşkın yurt içi ve yurt dışı iştirakinde 18 bin kişiye istihdam yarattığını hatırlattı. Avcı, OYAK'ın, yalnızca 2004 yılında 2,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ve yine 2004 yılında devlete 440 trilyonluk vergi ödediğini ve 11,3 katrilyonluk varlığının bulunduğunu bildirdi. Dürüstlük, şeffaflık, sorumluluk ve hesap verilebilirliği ile tanınan OYAK'ın üyelerinin mutluluğunu temin ettiğini belirten Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı, "Ama gelin görün ki 1943 yılında kurulan ve şuan 255 bin üyeden aidat toplayan İLKSAN'ın tüm varlığı 410 trilyon ancak ediyor. Yani OYAK'ın devlete ödediği vergi kadar İLKSAN'ın mal ve nakit varlığı bile yok. OYAK'tan daha çok üyesi olan ve OYAK'tan 18 yıl önce kurulan İLKSAN adeta yerlerde sürünüyor. OYAK, üyelerinin ödentilerini TÜFE oranının 4-5 katı üzerinde nemalandırırken, İLKSAN zarar üstüne zarar ediyor" dedi.

İLKSAN KAPATILSIN, PARA VE MAL VARLIĞI ÜYELERE DAĞITILSIN

Avcı, İLKSAN'ın kapatılarak tüm para ve mal varlığının üyeleri arasında paylaştırılması gerektiğini savundu. , İLKSAN benzeri bir kuruluş tekrar kurulacaksa bununda zorla değil, gönüllülük esasına göre kurulması gerektiğini belirten Avcı, şunları kaydetti:

"İLKSAN tüm geçmiş hükümetler tarafından olduğu gibi bu hükümet tarafından da ganimet pastası olarak algılanmaktadır. İLKSAN'ın kamuoyunda yıpranan imajına 'dur' denilmesi için yasasının ve antidemokratik statüsünün değiştirilmesi ve ardından kapatılması gerekmektedir. Sendika olarak yaptığımız kamuoyu yoklamasında öğretmenlerin yüzde 78'i İLKSAN'ın kapatılmasını istemektedir. Yüzde 16'lık kesim ise İLKSAN'ın OYAK benzeri saygın ve itibarlı bir kuruluş olması durumunda varlığını devam ettirmesi gerektiğini belirtmektedir. İLKSAN'ı OYAK gibi ikinci bir sosyal güvenlik kuruluşu olarak göremediğimiz için ve maaşımızdan her ay zorla kesilen aidatlar çarçur edildiği için İLKSAN'ın kapatılmasını istiyoruz. Küçük bir misalle 30 yıllık bir öğretmenin her ay maaşından kesilen 22 YTL, 30 yıl sonunda hiç işletilmese ve değerlendirilmese 7.920 YTL etmesine rağmen, bu para bile ödenememekte, kesilen aidatın yüzde 20 ila 30'u İLKSAN tarafından buharlaştırılmaktadır. Bu buharlaşan paralar yeteneksiz, işbirlikçi yöneticiler ve siyasiler yüzünden AKP milletvekili avukat Mehmet Yılmazcan gibilerinin cebine transfer edilmektedir. İLKSAN adeta AKP yöneticilerince sorumsuzca, arpalık gibi kullanılmaktadır."

MECLİS'TE BİRKAÇ KULİS VE ENTRİKAYLA?

20 trilyonluk avukatlık ücretine "bu benim alın terim" diyen Yılmazcan'ı tüm öğretmenler adına kınadıklarını bilderen Avcı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Çocuklarımızı geleceğe hazırlayan sınıf öğretmenlerimizin alın terinin ürünü olan İLKSAN'ı mecliste birkaç kulis ve entrikayla 7 Temmuz 2003'te yani İLKSAN'a açtığı davadan tam 10 gün sonra, 4 milletvekili arkadaşı ile birlikte verdiği önergeyle, Avukatlık Kanunu'nda "kişiye özel" değişiklik yapan 1136 sayılı avukatlık kanunu değişikliği ile 20 trilyon borçlu çıkaran milletvekili Yılmazcan'ı insafa davet ediyoruz. Göz göre göre yıllardır ödedikleri aidatları kapkaç edilen öğretmenlerin parasına sahip çıkmayan sayın Cumhurbaşkanını, Başbakanı, Milli Eğitim Bakanını kınıyoruz. İLKSAN'da ki kayıp her kuruşun hesabını sormak ve tazminini yapmak için başlattığımız imza kampanyasına ve hukuki mücadelemize tüm İLKSAN üyelerinin desteğini bekliyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber