TSK, 'savaş konsepti'ni değiştirdi: Artık daha az personel...

Haber Giriş : 20 Mart 2006 14:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TSK tehdit değerlendirmesinde köklü değişikliğe gitti. Aynı anda iki düşman ülkeyle savaşmak yönünde yapılan kuvvet planlaması terkedildi. Daha az personele ihtiyaç duyulacak. Türk Silahlı Kuvvetleri tehdit değerlendirmesinde köklü değişikliğe gitti. Ordu artık daha az düşman ülkeyle savaşacağını düşünüyor.

Uzun yıllardır, ordunun aynı anda iki düşman ülkeyle savaşacağı ve bir de iç güvenlik harekatı yürüteceği, yani terörle mücadele edeceği varsayımına dayalı olarak yapılan kuvvet planlamasından vazgeçildi. 'İki yüksek yoğunluklu' (aynı anda iki ülkeyle savaş) ve bir de 'düşük yoğunluklu savaş' terörle mücadele içerdiği için 'iki buçuk savaş' adı verilen bu konsept artık terk edildi.

Yürürlüğe konulan yeni konsept daha az düşman ülke algılamasına dayanıyor. Yeni konsept, bir yüksek yoğunluklu bir de düşük yoğunluklu savaş içeriyor ve buna göre kuvvet planlaması içeriyor. Yani ordu bir düşman ülkeyle savaşırken, aynı anda terörle mücadele edebilecek bir yapıya kavuşturulacak.

Daha az personel...

Bu durum, ordunun önümüzdeki yıllarda daha az sayıda personele ve birliğe ihtiyaç duyacağı bir yapılanmaya gideceğini de gösteriyor. Türk Silahlı Kuvvetleri, yeni tehdit algılamasına paralel olarak hem kuvvet yapısını hem de personel politikasını değiştirmeye hazırlanıyor. Daha mobil, kısa sürede kriz bölgelerine ulaşacak kapasitede birlikler kurulacak. Dört yıl sonrasını hedef alan 'Personel Yönetim Sistemi 2010' projesiyle de, askere alma ve ordunun personel politikasını baştan sona yenilenecek.

Kemal Yurteri-CNN Türk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber