Açık liseliye dönüş yolu:3 seçenek var

Haber Giriş : 21 Mart 2006 06:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSYM, Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği kapsamında açık liseye kayıt yaptıran öğrencilere ÖSS'ye girebilmeleri için 14 Nisan'a kadar eski okullarından tekrar başvuru hakkı tanıdı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) çıkardığı Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği çerçevesinde açık liselere kayıt yaptıran öğrencilerin diplomalarının geçersiz sayılacağı ve 'ÖSS'ye başvurularının kabul edilmeyeceği' yönündeki YÖK kararı, ÖSYM tarafından gazetelere ilan verilerek duyuruldu. İlanda, yönetmelik çerçevesinde açık liseye kayıt yaptıran ve ÖSS'ye başvuran öğrencilere, 14 Nisan tarihine kadar eski okullarından tekrar başvuru yapmaları için süre tanınacağı açıklandı.

MEB ile YÖK arasındaki 'katsayı gerilimi', bu yıl 17 bin öğrencinin ÖSS'ye girme hakkını kaybetmesine neden olmuştu. YÖK, ÖSS başvurusunun son gününde bir karar alarak, düşük katsayı engeline takılmamak için Açıköğretim Lisesi'ne (AÖL) başvuran imam-hatip ve meslek lisesi öğrencilerinin ÖSS müracaatlarının geçersiz sayılacağını duyurmuştu. Yönetmelik doğrultusunda AÖL'ye ikinci dönem yeni kayıt yaptıran 17 bin öğrencinin MEB ve YÖK arasında zor durumda kalması eleştirilere hedef olunca, ÖSYM gazetelere ilan vererek, ortada kalan öğrencilerin, 14 Nisan'a kadar eski okulları üzerinden yeniden sınava başvurabileceklerini açıkladı.

ÖSYM üç seçenek sundu
ÖSYM, 12 Aralık 2005 tarihinden sonra açık liseye kayıt yaptıran ve açık lisenin son sınıf düzeyindeki öğrencisi olarak 2006-ÖSS'ye başvuran adaylara, başvurularında mağdur olmamak için şu üç çıkış yolunu gösterdi:

1. Daha önce bir ortaöğretim kurumunu bitirmiş adaylar, açık lise öğrencisi olarak yapmış oldukları 2006 ÖSS başvurularının, bitirdikleri ortaöğretim kurumu mezunu olarak değiştirilmesini isteyebilirler. Bunun için adayların 'Form Dilekçe 1'i doldurup diplomlarının onaylı bir örneğini ekleyerek 14 Nisan 2006 tarihine kadar ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri ve ÖSYM bürolarından birine elden teslim etmeleri gerekiyor.

2. Bir ortaöğretim kurumunda son sınıf öğrencisi iken, bu okuldan kaydını sildirip açık liseye kaydolan öğrencilerden kendi isteği ile eski okuluna dönenler, 2005 ÖSYS başvurularındaki okul bilgilerinin değiştirilmesini isteyebilirler. Bunun için adayların okul kayıtlarının MEB mevzuatına uygun olarak Açıköğretim Lisesi'nden eski okullarına aktarılmasını talep etmeleri gerekiyor. Bu şekilde eski okullarına geri dönen adaylardan, 2006 ÖSYS'ye başvuranların 'Form Dilekçe 2'yi doldurup okul müdürlüğüne onaylattıktan sonra 14 Nisan 2006 tarihine kadar ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri ve ÖSYM bürolarından birine elden teslim etmeleri gerekiyor.

3. Bir başka okulun ister mezunu ister son sınıf öğrencisi olsun, adaylar okul bilgilerinin açıköğretim lisesinden eski okullarına değiştirilmesi yerine 2006 ÖSYS başvurularını geri almak isteyebilirler. Bunun için adayların 'Form Dilekçe 3'ü doldurup 14 Nisan 2006'ya kadar ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri ve ÖSYM bürolarından birine elden teslim etmeleri gerekiyor. Bu durumdaki adayların sınav başvurusu için ödedikleri ücretler ÖSYM tarafından, Form Dilekçe 3'te belirttikleri banka hesabına geri ödenecek. Form Dilekçe 1, Form Dilekçe 2 ve Form Dilekçe 3'ün örnekleriyle ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri ve bürolarının adresleri http://www.osym.gov.tr adresindeki internet sayfasından elde edilebilecek.

Israr edenlere uyarı
İlanda, ÖSYM'nin gösterdiği yollardan hiçbirini kullanmak istemeyen ve açık lise son sınıf öğrencisi olarak yaptıkları 2006 ÖSS'ye başvurularının geçerli olmasını isteyen adaylara, YÖK Genel Kurulu kararını dikkate almalarını vurguladı.

Tartışılan yönetmeliğin geçmişi
MEB tarafından ÖSS'de katsayı sıkıntısı yaşayan meslek liselilere bu sıkıntıyı aşmaları için 14 Aralık 2005'te çıkarılan Açık Öğretim Lisesi Yönetmeliği ile çifte diploma imkânı verilmişti. Yönetmeliğin bazı maddelerine, 8 Şubat 2006'da Danıştay tarafından yürütmeyi durdurma kararı gelmişti. AKP'nin, tabanına verdiği 'İmam-hatiplilerin ÖSS'deki katsayı engelini aşacağız' sözü gereği çıkarıldığı iddia edilen yönetmelik, meslek lisesinde okuyanların fark derslerini vermek koşuluyla genel lise diploması almasına olanak tanıyordu. YÖK, yönetmeliğin 'eşitsizlik yaratacağı' ve kendi yetki alanına gireceği gerekçeleriyle Danıştay'a başvurunca, Danıştay konuyu incelenip, yönetmeliğin bazı maddelerinin yürütmesini durdurma kararı almıştı. Ancak bu kararın tebliğ edildiği 8 Şubat tarihine kadar, yani açık lise kayıtlarının son gününe kadar MEB, çifte diploma şansını yakalamak isteyen öğrencilerin başvurusunu kabul etmişti. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de 'bu öğrencilerin kazanılmış hak kapsamından başvurularının geçersiz sayılamayacağı' yönünde açıklama yapmıştı. Ancak YÖK Genel Kurulu'nda bu başvuruların kabul edilmemesi kararı alındı.ÖSYM dün gazetelere verdiği ilanda bunu açıkladı.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber