Şahin: Yeni Anayasa Türkiye'nin ihtiyacı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, anayasanın Türkiye'nin temel hak ve özgürlük alanının genişletilmesi, demokratik standartlarının yükselmesi bakımından önemli olduğunu belirttiç

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Ekim 2013 12:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Şahin: Yeni Anayasa Türkiye'nin ihtiyacı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, anayasanın Türkiye'nin temel hak ve özgürlük alanının genişletilmesi, demokratik standartlarının yükselmesi bakımından önemli olduğunu düşündüklerini belirterek, "AK Parti olarak düşüncemiz, 60 maddenin meclisten geçerek yasalaşması şeklindedir. Böyle olmazsa, bir metin ortaya çıkmazsa ne olur; önümüzdeki günlerde onu göreceğiz ama biz AK Parti olarak hiçbir zaman Türkiye'nin yeni bir anayasa ihtiyacı olduğu hedefinden vazgeçmedik" dedi.

AK Parti Bursa İl Teşkilatının belediye başkan aday adayları ile ilgili temayül yoklamasının koordinatörlüğünü yapan Şahin, gazetecilerin yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili sorularını yanıtladı. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarını 2 yıldır sürdürdüğünü ancak henüz yeni bir anayasa metni ortaya koyamadığını dile getiren Şahin, anayasanın 60 maddesini teşkil edecek bir mutabakat metninin oluşturulduğunu ifade etti.

Bazı siyasi partilerin daha sonraki değerlendirmeleri sonucu 60 maddelik anayasa metninin bazı madde ve fıkralarıyla ilgili tereddütlerinin oluştuğunu ifade eden Şahin, "Tereddütleri olsa da biz 60 maddelik bir mutabakat olduğunu düşünüyoruz bu anayasada. O nedenle Genel Başkanımız, 'hiç olmazsa bu 60 maddeyi yasalaştıralım' diye bir öneri getirdi. Siyasi partiler bu öneriye çok mesafeli yaklaştılar. Hatta bazıları hemen reddetti" diye konuştu.

Şahin, son açıklamalarıyla CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu 60 maddenin yasalaşması konusunda, "Biz de olumlu düşünüyoruz" anlamında açıklamaları olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Bu nedenle grup başkanvekilleri geçtiğimiz hafta bir araya geldiler biliyorsunuz. CHP, yetkili kurullarında görüşmek için bir süre istedi. CHP'nin bu konudaki cevabını bekliyoruz. Sanıyorum MHP, 60 madde ile ilgili anayasa değişikliğine destek vermeyecek ama komisyonda bir taraftan calışmalarına devam edebilir. Eğer yeni mutabakatlar olursa 60, 63, 65 her neyse onlar da ilave edilmek suretiyle tamamı değilse bile bir kısmının değiştirilmesini arzuluyoruz. Anayasanın biz Türkiye'nin temel hak ve özgürlük alanının genişletilmesi, demokratik standartlarının yükselmesi bakımından önemli olduğunu düşünüyoruz. O nedenle zaten 'bunu yasalaştıralım' dedik. Bu 60 madde ne getiriyor acaba Türkiye'de, vatandaşın hayatında ne gibi değişiklikler olacak, bu soruya cevap verdiğimizde çok önemli değişikliklerin olduğunu görüyoruz. Bizim AK Parti olarak düşüncemiz, 60 maddenin meclisten geçerek yasalaşması şeklindedir. Böyle olmazsa, bir metin ortaya çıkmazsa ne olur; önümüzdeki günlerde onu göreceğiz ama biz AK Parti olarak hiçbir zaman Türkiye'nin yeni bir anayasa ihtiyacı olduğu hedefinden vazgeçmedik. Bizim en önemli hedeflerimizden bir tanesi budur. Şimdi veya imkan bulduğumuzda, gelecekte Türkiye'ye yeni bir anayasa kazandırmayı mutlaka gerçekleştirmek istiyoruz."

Temayül yoklamalarının ne zaman açıklanacağına ilişkin soruya Şahin, "Ayın 9'unda kalan 14 büyükşehirde temayül yoklamaları yapılacak. 16-17'sinde de diğer 51 ilde yapılacak. Bu arada Sayın Genel Başkanımız ve Başbakanımız başkanlığındaki üst kurul bu temayül sonuçlarını ve tabii kamuoyu anketlerini de değerlendirmek suretiyle belediye başkan adaylarını bir bir tespit edip kamuoyuyla paylaşacak. Zannediyorum kasım ayının ortalarından itibaren belediye başkan adaylarımızı açıklamaya başlarız" yanıtını verdi.

- "Türkiye sürekli gelişiyor, değişiyor ve dönüşüyor"

Şahin, bir gazetecinin, "2014 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Genel seçimlerin 1 yıl geri çekilmesi gündeminizde mi? Böyle bir çalışma var mı?' sorusunu, "Bizim gündemimizde böyle bir konu yok" diye yanıtlarken, "ustalık" tartışmalarına ilişkin olarak ise şu değerlendirmeyi yaptı:

"Türkiye sürekli gelişiyor, değişiyor ve dönüşüyor. İnsan evde gözünün önünde büyüyen çocuğunun büyüdüğünü hiç fark etmez. Yurtdışında uzun süre bulunup Türkiye'ye gelen vatandaşlarımız bu değişimi çok yakınen görüyorlar ve tespit ediyorlar. Bursa'da yaşıyorsunuz bundan 10 yıl önceki Bursa ile şimdiki Bursa'yı lütfen kıyaslayın, Türkiye'yi kıyaslayın. Dolayısıyla vatandaşlarımız bu kıyaslamayı, bu mukayeseyi yapıyor ve seçimlerde de notunu veriyor. Gerçekten 30 Mart 2014 seçimleri Türkiye için önemli. AK Parti'nin özellikle yerel yönetimlerde ne derece başarılı olduğunun testi bakımından da önemli."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber