TUİK: Bizdeki verileri gizlidir, kurumlar istemesin

Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı, kurumun elinde bulunan verilerin gizli veri olduğunu açıkladı ve kurumların talep etmemesini istedi

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 28 Ekim 2013 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gizli veri nedir?

5429 sayılı Türkiye istatistik Kanununun 2. maddesinin (s) bendinde "Gizli veri: İstatistik birimin doğrudan veya dolaylı bir şekilde özellikleri ile birlikte tanınabilmesine ve bu şekilde bireysel bilgilerin açığa çıkarılmasına imkan sağlayan bireysel veya tablo halinde saklı tutulan veri." olarak tanımlanmaktadır.

Ayrıca, ilgili Kanunun "Gizli Veriler" kenar başlıklı 13. maddesinin 3. fıkrasında "Resmi istatistiklerin üretilmesi için toplanan, işlenen ve saklanan verilerden gizli olanları, idari, adli ve askeri hiçbir organ, makam, merci veya kişiye verilemez istatistik amacı dışında kullanılamaz ve ispat aracı olamaz. ..." açık hükmü yer almaktadır.

Okuma-yazma bilmeyenlerin kimlik bilgileri istenebilir mi?

Bu bağlamda; Türkiye İstatistik Kurumu, 2008 yılında kurduğu Ulusal Eğitim İstatistikleri Veri tabanını her yıl Milli Eğitim Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurulu, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı ve ilgili diğer idari kayıtları kullanarak güncellemektedir.

Söz konusu veri tabanı, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ile eşleştirilerek, yerleşim yerlerine göre eğitim istatistikleri yayımlanmaktadır.

Belirli yerleşim yerlerinde ikamet edenlerden okuma-yazma bilmeyenlerin açık kimlik bilgileri "gizli veri" olarak değerlendirildiğinden talep edilemez.

Bu konuda Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığının 25.07.2013 tarih ve 844 sayılı yazıları bulunmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber