Bu paralara dikkat!

Haber Giriş : 27 Mart 2006 13:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı'nın yaptığı araştırmada sahte para basanların tercihinin 1 ve 20 YTL olduğu belirlendi.

Geçtiğimiz yıl ilk defa kalpazanların madeni sahte lira işine girdiğine dikkat çeken emniyet yetkilileri, "Güvenlik unsuru bulunmaması ve maliyetinin çok ucuz olmasının" önemli bir etken olduğunu vurguladılar.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın(KOM) yaptığı 2005 yılı faaliyet ve değerlendirme raporunda Mali Suçlar bölümünde ilginç bir tespit ortaya çıktı. Kalpazanların geçtiğimiz yıl ilk defa madeni para sahteciliğine başladıklarını kaydeden emniyet yetkilileri, bu yüzden de 2005 yılında 32 bin 146 adet sahte 1 YTL belirlendiğini bildiler.

2004 yılına göre sahte para olaylarının iki katına çıktığını belirten emniyet yetkilileri geçtiğimiz yıl bin 934 sahte para olayında toplam 3 bin 317 kişinin gözaltına alındığını kaydettiler. Aynı kayıtlarda en yoğun sahtecilik operasyonlarının Eylül ve Aralık aylarında olduğunu da altını çizen yetkililer, en fazla sahte para olayının sırası ile Aydın, Adana, Diyarbakır gerçekleştiğini bildirdiler. Sahte banknotların sayısı itibarıyla sıralamanın başında ise 203 bin 535 bin adet ile İstanbul, ardından ise 10 bin 724 ile Adana, 10 bin 88 tane ile de Ankara'nın izlediğini söylediler.

Geçtiğimiz yıl yapılan operasyonlarda toplam 193 bin 225 YTL, 28 bin 744 TL, 6 bin 443 Euro, 60 bin 189 doların sahte olarak belirlendiğini bildiren emniyet yetkilileri, sahte paranın "Döviz büfeleri, banka/finans kurumlarının destelerine sıkıştırmış şekilde olanlar, sinema, tiyatro yada otoyol gişelerinde, şans oyunlarında, canlı hayvan pazarlarında, fuhuş-kaçakçılık ve uyuşturucu sektöründe, toplu taşıma araçları ve taksilerde, gazino ve eğlence yerlerinde, benzin istasyonlarında, büfe ve bakkallarda" dolaşıma sokulduğunu bildirdiler.

Emniyet ve Jandarma'nın bu yıl ilk defa Merkez Bankası tarafından geliştirilen Sahte Banknot İzleme Sistemi'ni kullandığını bildiren raporda ayrıca konuyla ilgili tüm birimlere sürekli olarak eğitim verildiğini ancak halen sahte metal paralar için acil bir yasal düzenleme ihtiyaç duyulduğunu da ifade ettiler.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber