Gıda teröristine hapis cezası yolda

Vatandaşın sağlığını hiçe sayan gıda teröristlerinin canı bu kez fena yanacak… Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Torba Kanun’la hileli gıda satana, vatandaşın sağlığıyla oynayana, yanıltıcı reklam yapana para cezasının yanında hapis cezası gelecek” dedi.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 31 Ekim 2013 07:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gıda teröristine hapis cezası yolda

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye'nin gündemine AKŞAM'ın 'Mutfaktaki tehlike' yazı dizisiyle bir kez daha gündeme gelen gıda sahteciliğiyle ilgili konuştu. Edirne'deki basın toplantısında, gazetecilerin konuya dair soruları yanıtlayan Bakan Müezzinoğlu, 'gıda teröristleri kaçacak yer bulamayacak' mesajı verdi.

YAPTIRIMLAR DAHA DA SERTLEŞİYOR

Bir gazetecinin, "Vatandaşların sağlığını tehdit eden, kişilere yönelik bakanlık olarak bir yaptırımınız olacak mı?" sorusu üzerine Müezzinoğlu, yeni çıkaracakları kanunda, bu tür gıda satan kişilere yönelik çok ciddi yaptırımlar olacağını söyledi.

CEZAYI ÖDEYİP KURTULMAK YOK

Kasım ayında meclise gelecek Torba Kanunu'nda konuya ilişkin düzenlemeler bulunduğunu belirten Bakan Müezzinoğlu, şöyle konuştu: "Şimdi vatandaşı aldatan, yanıltan veya gıdaların içerisine söylendiğinin dışında katkı maddesi katanlar, 'Cezasını ödedim yapmaya devam ederim' diyemeyecekler. Bu doğru değil zaten. Yanıltıcı reklam yaparak vatandaşları kandıran kişilere yönelik de aynı cezalar uygulanacak. 'Şu gıdayı al, her türlü derde derman' gibi reklamlar yaparak vatandaşlarımızı kandıran kişilere de müsaade etmeyeceğiz."

Yanıltıcı reklam ve hileli gıdaya hapis cezası geliyor

'KAÇACAK YER BULAMAYACAKLAR' MESAJI

Bakan Müezzinoğlu, gıda teröristlerine yönelik çok ciddi yaptırımlar olacağını belirterek, hem para hem hapis cezası uygulayacaklarını söyledi. Müezzinoğlu, 'Kaçacak yer bulamayacaklar' mesajı verdi.

BAYAT TAVUKLARI ÇAMAŞIN SUYUYLA BEYAZLATANLAR VAR!

Sahteciliğin en çok yapıldığı et ürünleri işlenmiş olanlar yani salam, sosis ve sucuk... Bu ürünlerin içine baharatla karıştırılmış soya, hayvansal etsel atıklar, akciğer vb. iç organlar, kireç suyunda soyulmuş sarmısak karıştırılıyor. Son kullanma tarihi geçmiş sucuklar yeni yapılan sucukların içine katılıp yeni imal edilmiş gösteriliyor. Beyaz ette ise sorun daha büyük. Tavuk dönerin içine tavuk derisi, bağırsak, paça ve sakatatlar baharatlanarak karıştırılıyor. Bayat tavuklar çamaşır suyu ile beyazlatılarak taze görüntüsü veriliyor.

İÇİNDE ET DIŞINDA HER ŞEY MEVCUT

LOKANTALAR, büfelerde kullanılan et ve hazır kıymalar sahteciliğin en yoğun yapıldığı alanlar. Burada yöntem şöyle: Et terbiye edilirken su katılarak ağırlaştırılıyor. Bu et tencereye girdiğinde ağırlığının yaklaşık yüzde 20 sini kaybediyor. Dana kıymaya tavuk kıyması, tavuk sakatatı, boyanmış iç yağ katılıyor. Gayri sıhhi koşullarda üretilen ya da saklanan salam ve sosis gibi ürünlerde Salmonella ve Listeria adı verilen virüsler üreyebiliyor. Denetimler arttı ama hala 'mekanik kıyma' işlemi sürüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber