Uzlaştırma büroları hedefine ulaştı

Adliyelerde iş yükünü hafifletmek için başlatılan ‘uzlaştırma’ büroları hedefine ulaştı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Kasım 2013 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Uzlaştırma büroları hedefine ulaştı

HİLAL YILDIRIM

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 1 Ocak 2013 'te 221 uzlaştırıcı göreve atandı. Büronun hizmet verdiği ilk aylarda uzlaşmaya sadece 62 dosya verildi. Sonraki aylarda ise uzlaşma sağlanan dosyaların sayısı giderek arttı. Büroya bir yıl içinde gönderilen dosyalardan 700'ü uzlaştırıcılara verildi ve 400'e yakın dosyada uzlaşma sağlandı.

TRAFİK KAZALARINDA ORAN YÜKSEK

Uzlaşmaya tabi olan konuları TCK"da soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olan "kasten yaralama, taksirle yaralama, konut dokunulmazlığının ihlali, çocuğun kaçırılması ve alıkonması, ticari sır, bankacılık sırrı veya müşteri sırrı niteliğindeki bilgi veya belgelerin açıklanması" suçları oluşturuyor. Büroya en fazla gelen dosya ve yine tarafların en fazla uzlaşabildikleri dosyalar ise trafik kazaları. Şikayet tarihinden bir ay sonra savcılık tarafından taraflara uzlaşma davetiyesi gönderiliyor. Taraflar kabul etmeleri halinde uzlaştırıcı eşliğinde karşı karşıya geliyorlar. Uzlaşmanın maiyeti ve "uzlaşmanın suçu kabul etmek değil, mahkemeye gitmeden kendi belirleyebileceği edim karşısında çözebilmek olduğu" anlatılıyor.

'3 GÜN FİDAN SULASIN' DİYEN VAR

Karşı taraftan dikkat çekici taleplerde bulunanlar da var. Taraflar arasında Kızılay'a kan bağışında bulunması, LÖSEV veya Kimsesizler Yurdu'na para bağışı yapması ya da huzur evinde yaşlılara kitap okuması karşılığında uzlaşma sağlandı. Kendisine hakaret edildiği için şikayetçi olan bir vatandaş ise üç gün boyunca fidan sulamasını istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber