Yargıtay'da 28 Şubat kavgası

Haber Giriş : 02 Nisan 2006 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay Savcısı Ahmet Gündel, 28 Şubat'ı eleştirip, ?Yargıtay da bu antidemokratik müdahalenin aracı yapıldı' deyince kıyamet koptu. Yargıtay üyeleri, Gündel hakkında soruşturma açılmasını istedi.

YARGITAY Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel, bir gazetede yayınlanan makalesinde, 28 Şubat sürecine ilişkin düşüncelerine yer verdi. Gündel, ?Cumhuriyetin, ?demokratik' ve ?hukuk devleti' ilkeleri ihlal edilmiştir. Yargı da bu antidemokratik müdahalenin aracı yapılmış, bu şekilde yasadışılığa meşruiyet kazandırılmaya çalışılmıştır' dedi. Gündel'in 28 Şubat sürecine ilişkin eleştirileri Yargıtay'a bomba gibi düştü. Gündel'in özellikle, ?Yasadışılığa en başta yargının karşı çıkması gerekirken maalesef yargı, 28 Şubat sürecinin aktörlerinden birisi haline getirilmiştir. Yargı üzerinden, seçilmiş hükümete ve topluma müdahale edilmiş, yargı, taraf haline getirilmiştir. Otobüsler dolusu yargı mensubu Genelkurmay Başkanlığı'na brifinglere götürülmüşler, okul talebeleri gibi muameleye maruz bırakılmışlardır' sözleri, Yargıtay üyelerinin tepkisini çekti.

Yargıtay üyeleri, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok'a bir mektup göndererek, Gündel'i şikayet ettiler.

Mektupta, ?Yargıtay'da görevli Cumhuriyet Savcısı'nın, ne amirlerine, ne kendisinden kıdemlilerine ne de kurumun temsilcilerine ders verme, eleştirme, hakaret etmek hakkı ve haddi değildir. Gereğinin yapılacağı ümidi ile saygılar sunarız' denildi.

Yargıtay üyeleri tepkili

Yargıtay üyeleri, şu görüşleri dile getirdiler: ?Genelkurmay'da yargı mensuplarına verilen brifingde ne ders anlatılmıştır, ne de hakimlere nasıl karar verileceği konusunda en ufak imada bulunulmuştur. Sadece o gün hükümet olan siyasi iradenin, Laik-demokratik Cumhuriyeti ne hale getirmekte olduğu örnekleri ve söylemleri ile aynen yansıtılmıştır. Bu günlerde yargıyı, ordusu ile kavga ortamına çekmek istemenin belli bir beklentisi olmak dışında sağlıklı bir düşünce olmadığını anlatmaya gerek yoktur.'

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber