Başbakanlıkça verilen burslar ile Kredi ve Yurtlar kurumunca verilen krediler, mükerrerliği önlemek amacıyla, Kredi Yurtlar Kurumu'nca tek elden ödenecek.

Haber Giriş : 06 Ocak 2004 06:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlıkça verilen burslar ile Kredi ve Yurtlar kurumunca verilen krediler, mükerrerliği önlemek amacıyla, Kredi Yurtlar Kurumu'nca tek elden ödenecek.

Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu tarafından verilen burs ile Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından ödenen kredilerin, tek elden Kredi Yurtlar Kurumu'nca ödenmesi ile ilgili protokol Milli Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik ve Devlet Bakanı Prof. Dr. Beşir Atalay tarafından imzalandı.

Devlet Bakanı Prof. Dr. Beşir Atalay ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu tarafından verilen burs ile Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından ödenen kredilerin, tek elden Kredi Yurtlar Kurumu'nca verilmesi konusunda yaptıkları çalışma hakkında, Milli Eğitim Bakanlığı'nda basın toplantısı düzenledi.

Protokol töreninde konuşan Devlet Bakanı Prof. Dr. Beşir Atalay, üniversite öğrencilerine kredinin Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verildiğini ve 1990 yılından itibaren de burs ödendiğini hatırlattı. Bakan Atalay, bu yıldan geçerli olmak üzere kredi ve bursları Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte yürütme kararı aldıklarını söyledi. İhtiyaçları bütün olarak göz önüne almak amacıyla böyle bir uygulamaya gittiklerini ifade eden Bakan Atalay, yılbaşında ÖSS tercih formuyla birlikte öğrencilerden kredi ve burs taleplerinin istendiğini kaydetti.

Bakan Atalay, bu taleplerin tamamının Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından değerlendirildiğini belirterek, kredinin, en fazla ihtiyacı olandan başlamak üzere, ailesinin geliri en az olan ilk gruba Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan karşılıksız olarak verileceğini, ikinci gruba ise Kredi ve Yurtlar Kurumu'nca ödeneceğini açıkladı. Bakan Atalay, ?Hem mükerrerliliği önlemek, hem de daha fazla ihtiyaç sahibi öğrencilerin burs ve kredi imkanından yararlanmasını sağlamak amaçlanmaktadır? dedi.

Törende bir konuşma yapan Milli Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik, 2003 yılında 154 bin 347'si yeni olmak üzere toplam 494 bin 70 öğrenciye öğrenim kredisi verildiğini söyledi. Devletten yaklaşık 700 bin öğrencinin kredi aldığını belirten Bakan Çelik, bunun Cumhuriyet tarihinin en yüksek sayısı olduğunu kaydetti.

Göreve geldiklerinde üniversite öğrencilerinin aldığı kredinin asgari ücretin 5'te biri oranında olduğunu belirten Bakan Çelik, şimdi ise 3'te 1'e yükseldiğini vurguladı. Çelik, 2003 yılında üniversite öğrencilerinin tamamına harç kredisi verildiğini de belirtti. Bakan Çelik, şöyle konuştu: ?2004 yılında bu konuda bir birliğe varmak için krediler ve burslar tek elde toplanacaktır, ilgili yasa hazırlanmıştır, hükümete sunulmuştur, yakında TBMM'ye gönderilecek. Bu yasa çıktıktan sonra, Sosyal Yardımlaşma Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan verilen burslar da Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından ödenecektir.? Çelik, kredi başvurularında, öğrencilerin harç makbuzu ve noter masrafı olmak üzere harcadıkları yaklaşık 50 milyon lirayı da bundan sonra ödemeyeceklerini belirtti.

Ortaöğrenim burslarının da yüzde 50 oranında artırıldığını kaydeden Bakan Çelik, bu artışların, öğrencilere gösterdikleri ilginin ve verdikleri değerin bir göstergesi olduğunu söyledi.

Üniversite yurtları hakkında da bilgi veren Bakan Çelik, 78 il ve 67 ilçede 190 bin kapasiteli 2 bin 201 yurt bulunduğunu, 2003 yılında 8 bin kapasiteli 8 yurdun tamamlandığını, 2004 yılında da 8 bin kapasiteli 11 yeni yurdun açılacağını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber