Yeşim'in kurtulması için devlet 6 milyon TL ödedi

Sağlık bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bugüne kadar Yeşim'in tedavisi için 20 milyon İsveç Kronu yani 6 milyon lira harcama yaptığı öğrenildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Kasım 2013 13:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yeşim'in kurtulması için devlet 6 milyon TL ödedi

Ordu'nun Fatsa ilçesinden olan Yeşim Çetir, geçen yıl elindeki aşırı terlemeden kaynaklanan şikayetle, İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi'ne başvurdu ve doktorların önerisiyle 7 Temmuz 2011'de koltuk altındaki ter bezlerinin alınması için ameliyat masasına yatırıldı.

22 yaşındaki Çetir, ameliyat sırasında ciğerlere oksijen verilmesi için soluk borusuna yerleştirilen hortumlardan birinde bulunan ufak bir metal parçasının Yeşim'in soluk borusunu deldiği anlaşıldı.

Van 100. Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi 3. sınıf öğrencisi Yeşim Çetir, Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi ve İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 3 ameliyat geçirirken, vücudunun başka yerinden alınan parça ile soluk borusuna yama yapılmak istendi ancak tedaviye yanıt vermedi.

Dünyada nefes borusu naklinde tek isim olan İtalyan Prof. Dr. Paolo Macchiarini ile görüşülerek Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun onayı ile Yeşim Çetir, bütün tedavi masrafları karşılanmak üzere, İsveç'in başkenti Stockholm'de bulunan Karolinska Üniversite Hastanesi'ne sevk edildi.

İsveç Karolinska Üniversite Hastanesi'nde tedavi gören Ordulu Yeşim Çetir'i AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener, hastanede ziyaret etti. 16 aydır İsveç'te tedavi gören ve son 1 aydır uyutulan Yeşim Çetir, gözünü açtığında babası Hayrullah Çetir ve Ordu Milletvekili İhsan Şener'i yanında buldu.

Babası Hayrullah Çetir refakatiyle 23 Temmuz 2012'de Stockholm'e gelen Yeşim, hastanedeki muayenesinde akciğerindeki iltihabin ilerlediği tespit edildi. Akciğerinin yarısı alınan Yeşim'e Amerika'da kemik iliği hücreleri kullanılarak geliştirilen yöntemle yeni soluk borusu nakli yapıldı. Yeşim'in bünyesi yeni soluk borusuna alışamadığı için 9 Temmuz 2013'te ikinci kez suni soluk borusu nakli yapıldı. Solunum cihazına bağlı olarak yoğun bakımda tedavisi süren Yeşim'in, son ameliyatı başarılı geçmesine rağmen kaçak ve hafif kanama tespit edildi. Vücudundan alınan parça ile kaçak kapatılmaya çalışıldı ancak başarılı olunamayınca bu kez Almanya'dan stent getirildi. 3 saat süren ameliyatta stent küçük gelince, yeniden ölçü alındı. Şimdi Almanya'dan 2 hafta sonra gelecek olan yeni stent bekleniyor.

16 AYDA 6 MİLYON LİRA HARCANDI

Sağlık bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bugüne kadar Yeşim'in tedavisi için 20 milyon İsveç Kronu yani 6 milyon lira harcama yaptığı öğrenildi.

Yemek borusu olmayan Yeşim, makinelere bağlı olarak yaşıyor. 1 aydır uyutulan Yeşim, ilk kez uyandırıldı. 3 saat uyanık kalan Yeşim'in başında Babası Hayrullah Çetir ve AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener yer aldı.

Şener, Yeşim'e seslenerek, "Türkiye'den, memleketin Ordu'dan, sevdiklerinden selam ve dualarını getirdim. Senin sağ salim dönmeni bekliyoruz. Tedavin tamamlanıyor. Seni çok iyi gördüm. Son tedavin ile eski sağlığına kavuşacağına inanıyorum" dedi.

Baba Hayrullah Çetir, tedavinin çok yavaş ilerlediğini söyleyerek, "Tedavi ağır ilerlese de geldiğimize pişman değilim. Yeşim şu anda nefes alıyor, yaşama umudu var. Stent takılarak, nefes borusu tedavi edilirse ardından ise yemek borusu nakledilecek. İyileşirse yeniden okuluna dönüp eğitimine devam edecek" diye konuştu.

"YEŞİM, TÜRKİYE'NİN KORUMASI ALTINDA"

Ziyaretin ardından açıklama'da bulunan AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener, "Yeşim kızımız Türkiye Cumhuriyeti koruması altındadır. Tüm sağlık giderleri devletimiz tarafından karşılanıyor. Tedavisini Sağlık Bakanlığımız takip ediyor. Geçtiğimiz ay Türkiye'den doktorlarımız gelerek tedavi süreci ile ilgili kontrollerini yaptılar. Kızımızın sağlığına kavuşması için elimizden gelen her desteği vereceğiz. Burada yaşayan Türk vatandaşlarımız da sık sık kendisini ziyaret ederek moral veriyor" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber