Çanakkale'de 12 yılda 44 kişi organ bağışladı

- Organ Bağışı ve Organ Nakli Çanakkale Koordinatörü Uzm. Dr. Azem Ülkü, son 12 yıl içinde Çanakkale'de 44 kişinin organlarını bağışladığını ve bu organlarla 200 kişinin sağlığına kavuştuğunu söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Kasım 2013 21:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çanakkale'de 12 yılda 44 kişi organ bağışladı

Uzm. Dr. Ülkü, hemşireler Gönül Pınarcıoğlu ile Emine Karakaya'dan oluşan organ bağışı ve organ nakli koordinatörleri, Türkiye'nin en iyi ekibi olarak Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen törenle ödüllendirildi. Törenin ardından bir açıklama yapan Uzm. Dr. Ülkü, "Ekibimizle beraber 12 yılda beyin ölümü gerçekleşen 104 aile ile görüştük. Yakınının vefatı ile yıkılan ailelerden 44'ü tarifi mümkün olmayan acılarına rağmen hiç tanımadıkları başka insanları hayata bağlamak için organ bağışı yaptılar ve doğru bir kararla kısmen acılarını hafiflettiler. Acıların paylaştıkça azaldığını, sevinçlerin paylaştıkça arttığını çok iyi bilen Çanakkale insanı sayesinde 200'den fazla insan sağlığına kavuştu ve hayata tutundu. Bu büyük fedakarlık neticesinde yüzlerce aile ve onların yakınları da bu sevinci yaşadı. Onların çoğu birbirlerini tanımıyorlar ve nerede olduklarını bile bilmiyorlar. Bildikleri bir şey var; kaybettikleri yakınının böbreği ile birisi diyalize gitmekten kurtuldu, nefes alamayacak iken şimdi nefes alan birisi var, başka birisi yürüyemeyecek haldeyken yeni kalbi ile koşuyor ya da karaciğer yetmezliğinden ölmek üzere iken şimdi yaşıyor. Son üç yıl içinde ise 29 aile bu önemli karara imza attı. Çanakkale'de 29 ailenin bu kutsal kararına Sağlık Bakanlığı'mız duyarsız kalmadı" dedi.

Çanakkale Devlet Hastanesi Yöneticisi Uzm. Dr. Hakan Çetin de, sağlığın bir bütün olduğunu belirterek, organ yetmezliğinin bir kademe sonrasının ölüm olduğunu, çaresiz insanları hayata döndürmenin kutsallığının tartışılamayacağını söyledi. Çanakkale'de organ nakli konusunda gelinen noktada ekibin büyük başarısı olduğunu belirten Çetin, hasta yakınlarının hassas bir psikolojiye sahip olduğunu ve aileyle hastane çalışanı arasında kurulan diyalogların kararları etkilediğini ifade etti.

Çetin, Türkiye'de organ bağışı konusunda yıllardan beri dini hassasiyetten dolayı tedirginlik yaşandığı gerçeğine de vurgu yaparak, bilgilendirme sayesinde son yıllarda bu anlayışın değiştiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber