1500 yıllık mezarlardan sadece erkek kemikleri çıktı

- Kırşehir'in Çiçekdağ ilçesindeki arkeolojik kazılarda açılan yaklaşık bin 500 yıllık 23 mezarda sadece küçük ve yetişkin erkek kemikleri çıkması uzmanları şaşırtıyor. Kırşehir Müze Müdürlüğünün kontrolünde yapılan kazılarda çıkarılan kemikler Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü'ndeki laboratuvarda inceleniyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Kasım 2013 22:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
1500 yıllık mezarlardan sadece erkek kemikleri çıktı

AEÜ Kırşehir Yüzey Araştırmaları Grubu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Cem Erkman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırşehir Müze Müdürlüğünün yaptığı çalışmada, Erken Bizans Dönemi'ne ait Çiçekdağı ilçesindeki bir hamam ve etrafında 2 yıldır kazı yapıldığını söyledi.

Bu kazılarda birçok taş sanduka mezar bulunarak açıldığını ifade eden Erkman, burada bulunan 14 yetişkin erkek, 6 çocuk, 3 de erkek bebek iskeletinin Antropoloji Bölümü'ndeki laboratuvarda incelendiğini belirtti.

Kemiklerin hepsinin erkeklere ait olmasının dikkat çekici olduğunu vurgulayan Erkman, şöyle konuştu:

"Bu iskeletler Kırşehir Müzesi'nin hamam kazısında çıktı. Onlarla beraber çalışıyoruz. İskeletleri biz çıkartıyoruz. Sonra da bunların patolojik olgularını ve demografik durumlarını açıklayıp, kendilerine rapor olarak sunuyoruz. Bizim için önemli olan çalışmalarımızın devam etmesi. Ama bu çalışmalar henüz bitmedi. Bir kısmı toprak altında hala. Buluntular Erken Bizans dönemini işaret ediyor. Mezarların M.S. 5 ve 6. yüzyıllardan kaldığını tahmin ediyoruz. Bu mezarları bulduk ama henüz açılmamış birçok mezar var. Bu mezarları açtıkça daha net bilgiler ortaya koyabileceğiz."

Öğretim görevlisi Yarenkür Alkan da kazılarda çıkan kemiklerin tamamının erkeklere ait olması konusundaki araştırmalarının sürdüğünü ifade ederek, iskeletler üzerinde yaptıkları incelemelerde toplumun ortalama ömrünün düşük olduğunun anlaşıldığını söyledi.

İskeletlerin tamamının erkeklere ait olmasının dikkat çekici bir durum olduğunu vurgulayan Alkan, "Kazılar devam ettikçe bu durum açıklığa kavuşacaktır. İskeletlerden bu kişilerin sağlık durumlarının iyi olduğunu anlıyoruz. Diş yapılarından bunu görüyoruz. Fakat bu insanların ağır fiziksel koşullarda çalıştıklarını tespit ettik. Bu iskeletlerin sahiplerinin tarımla uğraşmış olduklarını düşünüyoruz. Şu andaki bulgulara göre iskeletler üzerinde bir travmaya rastlamadık. Bu durum savaş ve kavgaya karışmadıklarını gösteriyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber