Okul Müdürüne bak!

Haber Giriş : 06 Nisan 2006 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gökçeada Lisesi Müdürü Demirkan eşi ölünce Emekli Sandığı'na başvurarak dul maaşı almaya başladı. 5 yıl sonra yeniden evlenen Demirkan bunu Emekli Sandığı'na bildirmeyerek dul maaşı almaya devam etti. İkinci eşi de ölen Demirkan'a ikinci dul maaşı bağlandı. 3. kez evlenen müdür 18 yıl çifte maaşı almayı sürdürdü

Gökçeada Lisesi Müdürü Fahrettin Demirkan, öğretmen eşi Atakan Hanım vefat edince 1988 yılında Emekli Sandığı'ndan dul maaşı almaya başladı. Demirkan, 1993'te Nazmiye Hanımla ikinci evliliğini yaptı. Kanunlara göre dul maaşını iptal ettirmesi gerekirken aylık almaya devam etti. 1998'de ikinci eşi de vefat etti. Hem çalışan hem de ölen birinci eşinin üzerinden dul maaşı alan Demirkan, 15 Nisan 1998'den itibaren ikinci eşinden de dul maaşı almak için başvuruda bulundu.

Yetim parası da aldı
Doldurduğu belgelerde, maaş aldığını gizleyince ikinci eşinden de dul maaşı bağlandı. Böylece ölen iki eşinden ayrı ayrı dul maaşı alan lise müdürü, 28 Ekim 2003'te üçüncü evliliğini yaptı. Ancak bu evliliğini de Emekli Sandığı'na bildirmedi ve vefat eden önceki eşlerinden dul maaşı almaya devam etti.

Demirkan'a, ayrıca üç çocuğu için de yetim parası ödendi. Emekli Sandığı'na bilgi vermediği gibi 18 yıl boyunca maaş almaya devam etti. Emekli Sandığı'nın "Mernis" olarak adlandırılan Nüfus ve
Vatandaşlık Veritabanı Yazılım Projesi'ye geçen Aralık'ta yaptığı araştırmada haksız yere maaş alan 3 bin 293 kişi arasında Demirkan'ın da adına rastlandı.

Demirkan 1988'den itibaren dul maaşı aldığı halde Emekli Sandığı kayıtlarında ancak 10 yıl öncesine kadar gidilebildiği için dul maaşı almaya başladığı tarih 01.01.1996 olarak kabul edildi ve 19 bin 577 YTL'lik borç çıkarıldı. Yetim maaşı bağlanan kızı Seher evlendiği için Emekli Sandığı'nm ödemesi gereken "evlilik ikramiyesini" çıkarılınca toplam 11 bin 065 YTL borcu kaldı. Demirkan borcunun 11 bin YTL'sini peşin ödedi ancak faizinden kurtulamadı. Borcunun 13 bin 570 YTL'lik faiz borcunu her ay 600 YTL ödeyerek tamamlayacak olan Demirkan, ilk taksidi 22 Şubat 2006'da Emekli Sandığı'na yatırdı.

Savunması: Yanlışlık olmuş
Konuyla ilgili olarak telefonla ulaştığımız Demirkan olayın 'yanlışlıktan' kaynaklandığını öne sürdü: "îlk eşimden aldığını dul maaşı kızım küçük olduğu için onun yetim parasıyla birlikte ödeniyordu, ikinci evliliğimi yaptığımda Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yazıp bilgi verdim. Onların kanalıyla Emekli Sandığı'na bilgi gittiğini düşündüm. Benim maaşım kızım yetim maaşına devretti diye düşünüp maaş aldık."

Fahrettin Demirkan, "Dürüst düşünüp iki dul maaşını reddetmeniz gerekmez miydi" sorumuza ise büyük bir pişkinlikle şu yanıtı verdi: "Aldık ama borcumuzu fazlasıyla ödedik ya!"

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber