Türk Eğitim Sen okullardaki şiddeti araştırdı: İşte korkutan rapor...

Haber Giriş : 06 Nisan 2006 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Eğitim Sen, okullardaki şiddeti araştırdı. 3 bin 483 lise öğrencisi ile yüz yüze görüşüldü. Her 100 öğrenciden 26'sının şiddete karıştığı, 22'sinin ise kesici alet taşıdığı ortaya çıktı.

Türkiye'de pilot seçilen 43 okulda eğitim gören 3 bin 483 lise 2. sınıf öğrencisi üzerinde yapılan araştırmaya göre, en az bir kez başkasını yaralayan çocukların oranı yüzde 26 olarak belirlendi. Araştırmaya katılan çocukların yüzde 39'u, 12 yaşından önce yaralama olayına karıştığını söyledi. Araştırmaya göre, bıçak, çakı gibi kesici alet taşıyanların oranı ise yüzde 22.6. Türk Eğitim-Sen'in yaptırdığı ?Şiddet ve Taciz? anketi, gençlerin yüzde 21'inin ?mafya dizilerini? izlediğini ortaya koydu. Gençlerin yüzde 21'i mafya, yüzde 19.5'i komedi dizisi izliyor. Öğrencilerin yüzde 44.8'i aksiyon, macera, korku, gerilim türünde filmleri tercih ediyor.

TACİZ İLK SIRADA

Öğrenciler arasındaki taciz oranının, yüzde 92 olarak belirlendiği ifade edilen açıklamada, kızların ?sarkıntılık? erkeklerin ise kızların kendileriyle fazla ?yüz göz olması?ndan rahatsızlık duydukları bildirildi. Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği'nden Doç. Dr. Kültegin Ögel, uzman psikolog Ceyda Yılmazçetin Eke ve uzman psikolojik danışman Itır Tarı, ?Okullarda Suç ve Şiddeti Önleme Kılavuzu' hazırladı. Kılavuzda gençlerin neden şiddete başvurdukları anlatılırken, Milli Eğitim Bakanlığı'na, okullara ve anne-babalara düşen görevlere de yer verildi.

NEDEN ŞİDDET?

Uzmanlar tarafından hazırlanan rapora göre, öğrencileri şiddete iten nedenler, yanlış arkadaşlık ve özenti, aile içi iletişim eksikliği, şiddet içeren programlar, düşük motivasyon, kültürel eksiklik ve öğrenme problemi olarak sıralandı. Milli Eğitim Bakanlığına düşen görevler arasında ise güvenli okullar oluşturulması gerektiğinin altı çizildi. Şiddetin önlenmesi için okul yöneticilerine de görevler düştüğü belirtilen raporda, ?Ev, okul ve toplum arasındaki iletişim güçlendirilmelidir? denildi.

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber