Afyonkarahisar'da 23 imam ve din görevlisine ses eğitimi

Afyonkarahisar İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği (AFİMDER) üyesi 23 imam ve din görevlisi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda şan ve ses eğitimi almaya başladı. Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) tarafından desteklenen projenin iki ay süreceği belirtildi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Kasım 2013 15:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Afyonkarahisar'da 23 imam ve din görevlisine ses eğitimi

Diyafram kullanımından doğru ses kullanımına kadar teori ve uygulama olarak iki aşamada yürütülecek eğitimlere kentteki imam ve din görevlilerinin ilgisi büyük oldu. Maliyetinin ZEKA tarafından karşılandığı ve ezanın daha iyi okunmasının hedeflendiği eğitimin teori derslerinin ardından ikinci ders nefes ve ses eğitimleriyle devam etti. AKÜ Devlet Konservatuarı Sahne Sanatları Öğretim Görevlisi Berna Özkut tarafından imamlara ses çalışması yaptırıldı. Özkut, nefes alma teknikleri, nefes kullanımı, diyafram ve sesin doğru kullanımını imamlara uygulamalı anlattı. Tek tek ve toplu olarak verilen eğitimde imamlar ezanı okudular. Zafer Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen eğitim çalışması hakkında bilgi veren Berna Özkut, ses eğitiminin aslında bireysel olarak verildiğini ancak bu eğitim çalışmasın da 20 üzerinde kişiye eğitim verileceğini kaydetti.

"DİN GÖREVLİLERİNİN SES EĞİTİMİNE İHTİYAÇ DUYMALARI ETKİLEYİCİ"

Eğitimin önce teori ile başladığını dile getiren Özkut, eğitimin ilk bölümünde imamlara, ses nedir? Sesin özellikleri nelerdir? İnsanda ses organları nelerdir? Solunum ve solunum çeşitleri nelerdir? Diyafram kasını etkin bir şekilde kullanmanın yolları nelerdir? gibi konularda imamlara teorik bilgi verdiğini kaydetti. Eğitimin ikinci aşaması olan uygulama kısmında ise imam ve din görevlilerine diyaframın ve sesin etkin kullanılmasının uygulamalı olarak gösterildiğini belirten Özkut, şöyle konuştu: "Bugün ses egzersizlerine geçtik. Ancak süremiz kısıtlı bu yüzden toplu olarak egzersiz yaptırdığımız için biraz ağır ilerliyoruz. Ama son derece memnunum. Afyonkarahisar'daki din görevlilerinin bu şekilde bir ses eğitimine ve burada hazır bulunmaları gerçekten çok güzel ve etkileyici."

"EĞİTİME 20 KİŞİYLE BAŞLADIK"

Afyonkarahisar İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği (AFİMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Çetin ise, dernek olarak ZEKA 2013 Teknik Destek Projesi kapsamında bir proje hazırladıklarını ve bu projenin kabul gördüğünü kaydederek, proje ile din görevlilerinin acil ihtiyaçları olduğu sesi ve nefesi kullanma eksikliğini gidermeyi hedeflediklerini söyledi. Çetin, iki haftadır eğitimlerin devam ettiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Bu kısa süre içerisinde bunun büyük faydalarını gördük. Aldığımız eğitimlerden sonra arkadaşlarımız arasında, 'Biz demek ki nefes almayı, soluk almayı bilmiyormuşuz, bilmediğimiz için sesi tam layıkıyla kullanamıyormuşuz' diyenler oldu. Bu kursun Türkiye'de bir ilk olduğunu söyleyebiliriz. Biz esasen 20 kişi ile başladık ve hiç firemiz yok."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber