Böyle özelleştirme görülmedi... Tam dudak uçurtacak cinsten...

Haber Giriş : 07 Nisan 2006 12:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antalya'daki Eti Elektrometalurji şirketi (Ferrokrom Fabrikası) Temmuz 2004'te, blok satış yöntemiyle, 15 milyon 320 bin dolara Kayserili iş adamı Muzaffer Aksu'ya ait, Ankara merkezli, Aksu Madencilik şirketine satılmıştı. Ama şirketin mülkleri ve kasasındakiler dudak uçuklatacak cinsten.

İhale şartnamesine göre, şirket bu paranın yüzde 40'ını peşin, kalan kısmını da 36 ayda 3 taksit olarak ödeyecekti. Ancak ihalenin üzerinden 2 yıla yakın bir süre geçmesine rağmen, bu özelleştirmeye olan tepkiler dinmiş değil. Tepkilerin nedeni ise ihale tarihinde yıllık 25 trilyon TL (İhale tarihindeki kurla yaklaşık 17 milyon dolar) civarında cirosu olan şirketin değerinden çok ucuza satılmış olması. Çünkü özelleştirmenin yapıldığı tarihte şirketin kasasında yok yok...

KASADA YOK YOK
Satışın yapıldığı 2004 yılında kar beklentisi 1 trilyon TL (İhale tarihindeki kurla yaklaşık 690 bin dolar) olan şirketin, özelleştirilme tarihindeki varlıkları ise adeta dudak uçuklatacak cinsten. Şöyle ki, o tarihte şirketin Halk Bank'taki hesabında 2,5 trilyon TL (İhale tarihindeki kurla yaklaşık 1.7 milyon dolar) nakit parası bulunuyor. İddiaya göre, satış gerçekleştikten sonra ihaleyi kazanan şirketin ilk yaptığı işlerden biri bu hesaptan 100 milyar TL (İhale tarihindeki kurla 69 bin dolar) para çekmek oluyor. Şirketin stoklarında ise ihale tarihinden itibaren iki ay içinde satıştan nakite çevrilebilecek 5,5 trilyon liralık (İhale tarihindeki kurla yaklaşık 3,8 milyon dolar) stok bulunuyor. Bunun yanında yine stoklarda 5 trilyon TL (İhale tarihindeki kurla 3.4 milyon dolar) değerinde ürün yer alıyor.

DENİZE SIFIR ARAZİ
Antalya'daki Ferrokrom fabrikası yaklaşık 350 dönümlük arazi üzerine kurulu. Antalya'nın Dokuma semtinde bulunan bu araziye tarafsız kişiler tarafından yaklaşık 10 milyon YTL değer biçiliyor. Yine şirketin Fethiye'ye 10 kilometre mesafadeki Karagedik mevkiinde, bir ucu denize 100 metre uzaklıkta 373 dönüm arazisi bulunuyor. Arazide şiketin konsantratör tesisleri bulunuyor. Ancak özelleştirme şartnamesine göre, 3 yıllık işletme zorunluluğu var. Yani şirket 2007 Temmuz ayından itibaren bu araziyi dilediği gibi kullanabilecek. Gayrimenkul uzmanlarına göre, bu arazi tatil köyü yapmak için benzersiz bir arazi. Arazinin 100 milyon dolar civarında olduğu belirtiliyor. Ayrıca, Antalya'da şirkete ait, 6'sı villa tipi 54 lojman bulunuyor. Öte yandan şirketin devri esnasında işçilere devlet kasasından 7.5 trilyon lira (O tarihin döviz kuru ile 5.2 milyon dolar) kıdem tanzimatı ödeniyor. Ödemeyi devletin yapacağı ise şartnamede sonradan yapılan değişiklikle taahhüt ediliyor. Ödeme ise şirket devredilmeden ÖİB tarafından yapılıyor.

RAKİPLER ORTAK OLDU
YapIlan bu özelleştirmenin bir başka benzeri görülmedik yanı ise ihaledeki rakiplerin ihale sonrası ortak olması. Temmuz 2004'te yapılan özelleştirme ihalesini, 15 milyon 320 bin dolarla Aksu Madencilik şirketi kazanmıştı. İhalede en yüksek ikinci teklifi ise 15 milyon 300 bin dolarla Özdoğu İnşaat şirketi verdi. İşin ilginç yanı ise ihaleden hemen sonra bu iki şirketin yolunun tekrar kesişmesi. Yani ihalede kıyasıya rekabet eden bu iki şirket, ihaleden hemen sonra ortak olup, sahip olmak için rekabet ettikleri şirketi beraber işletmeye başladılar.

KİLCİ, SATILDIKTAN SONRA GELDİ
YapIlan bu satışta yaşanan bir başka ilginç gelişme ise Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci'nin satışı yapılan şirketi, satışı yapıldıktan sonra görmesi. İhalenin yapıldığı dönemde şirtkette üst düzey yönetici olarak çalışanlardan edindiğimiz bilgiye göre Kilci, Ferrokrom fabrikasını satış yapıldıktan sonra görüyor. Bu ziyaret esnasında da şirketin Fethiye'de bulunan 373 dönümlük arazisinin tatil köyü yapılıp yapılamayacağını soruyor. Yaşanan bu gelişme de 'ÖİB sattığı şirketin varlıklarını bilmiyor mu?' sorusunu gündeme getiriyor.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber