Bölünmüş yol hedefi büyüyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Nisan 2006 14:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Trafik kazalarının azalmasında da büyük etken olarak gösterilen duble yol yapımına yönelik projelere bu yıl da hız verilecek. Yeni yol yapım projeleri, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün 2006 yılı yatırım programı çerçevesinde belirlediği güzergahlarda gerçekleştirilecek.

Karayolları Genel Müdürlüğü verilerine göre, kamunun mevcut kaynakları ile belirlenen hedef ve öncelikler doğrultusunda, Acil Eylem Planı kapsamında yapımına başlanılan bölünmüş yol yapım projeleri çerçevesinde son üç yılda 6 bin 650 kilometre uzunluğundaki yolda bölünmüş yol çalışmaları tamamlandı.

Trafik güvenliğini artırarak kazaları azaltmak ve kazalardaki ?ölüm oranını? düşürmek, mevcut kapasite yetersizliklerini iyileştirerek taşıt işletme giderleriyle seyahat süresinden tasarruf sağlayarak ekonomiye katkıda bulunmak, Avrupa ülkelerindeki gelişmiş olan yol ağlarıyla entegrasyonu sağlamak amacı ile bugüne kadar yapımı tamamlanan devlet yolu, paralı yol ve bölünmüş yol uzunluğu 11 bin 200 kilometreye ulaştı.

TAŞIT SAYISINA GÖRE SINIFLANDIRMA

Karayolları Genel Müdürlüğünün verilerine göre, Acil Eylem Planı kapsamında Türkiye'nin ana aksları ve transit koridorları incelenerek toplam 15 bin kilometre yol, önceliklerine göre sınıflandırıldı. Mevcut ve ileriki yıllarda oluşacak trafik talebine göre yapılan kapasite analizleri sonucuna göre, toplam yıllık ortalama günlük taşıt sayısı 4 bin ile 60 bin arasında olan 5 bin 600 kilometrelik yol güzergahı 1. öncelikli bölünmüş yol hedefi kapsamına alındı.

11 BİN 199 KİLOMETRELİK BÖLÜNMÜŞ YOL

2003 yılı başından Aralık 2005 tarihine kadar devlet ve il yollarında toplam 6 bin 750 kilometre bölünmüş yolda çalışma yapıldı, bunun 5 bin 115 kilometresi asfalt seviyesinde bitirilerek trafiğe açıldı. 805 kilometresi üstyapı, 830 kilometresi ise toprak tesviye seviyesinde tamamlandı.

Böylece geçmiş dönemde yapılan bölünmüş devlet yolu, bölünmüş il yolu ve bin 775 kilometre uzunluğundaki otoyollarla birlikte bölünmüş yol uzunluğu toplam 11 199 kilometreye ulaştı. Önümüzdeki iki yıl içinde bölünmüş yol toplam uzunluğunun 15 bin kilometreye ulaşması hedefleniyor.

SON ÜÇ YILDA BİTİRİLEN BÖLÜNMÜŞ YOLLAR

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından bölünmüş yol çalışması yapılan ve asfalt seviyesinde bitirilen güzergahlar ve uzunlukları şöyle:

?-Kınalı Ayr.-Tekirdağ-Malkara-İpsala (155 km),Aliağa-Ayvalık-14.Bl.Hd.(72 km), Aydın-Muğla-Ortaca-13.Bl.Hd.(99 km), Aydın-Horsunlu-Denizli (95 km),Bala Ayr.-Şereflikoçhisar-Aksaray-Ereğli Ayr.(240 km), Ankara-Kırıkkale-Kırşehir-Kayseri (154 km), Sivrihisar-Eskişehir-14.Bl.Hd.(80 km), Sivrihisar-Afyon-İzmir (31 km), Mersin-Silifke (37 km), Ürgüp-Boğazköprü (46 km),Kayseri-Niğde (96 km), Nevşehir-Acıgöl-Aksaray (55 km), Kayseri-Pınarbaşı-Gürün (48 km) Samsun-Bafra (20 km), Elazığ-Malatya (59 km),Elazığ-Bingöl (Gazik V.)(103 km), Mardin-Kızıltepe (16 km),Diyarbakır-Ergani (44 km),Siirt-(Kozluk-Baykan)Ayr. (37 km),Diyarbakır-Mardin (18 km), Erciş-Muradiye-Çaldıran (18 km), Van-Erciş (36 km), (Bitlis-Tatvan)Ayr.-Ahlat (43 km), Erzurum-Pasinler-Horasan (82 km), Diyadin Ayr.-Doğubeyazıt-Gürbulak (51 km), Antalya-Alanya (81 km) Antalya-Burdur (52 km), Antalya-Kemer-Tekirova (40 km), Bursa-İnegöl-Bozüyük (64 km), Afyon-Kütahya-Eskişehir (12 km), Zonguldak-(Bartın-Çaycuma)Ayr.-Devrek-4.Bl.Hd. (27 km), Çankırı-Ankara (41 km), Kastamonu-Ilgaz (25 km),Kastamonu-Taşköprü 31 km),Safranbolu-Karabük-Eskipazar-4.Bl.Hd. (51 km),Yıldızeli-Sivas-Zara (72 km), Yıldızeli-Sivas-7.Bl.Hd. (29 km), (Erzincan-Havaalanı)Ayr.-(Erzincan-Pülümür)Ayr. (30 km), İzmir-Manisa-Balıkesir (55 km), Konya-Karaman (38 km), Gaziantep-Kilis (32 km).?

YENİ DÖNEMDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK PROJELER

15 bin kilometrelik bölünmüş yollar kapsamında, kapasite yetersizliği nedeniyle kısa vadede gerçekleştirilmesi düşünülen önemli projeler arasında; Ankara-Afyon-Antalya Yolu, Ankara-Eskişehir-Bursa Aksı, Ankara-Afyon-İzmir Aksı, Afyon-Konya-Ereğli Yolu, Kuzey TETEK güzergahı olarak isimlendirilen Gerede-Tosya-Amasya-Erzincan yolu da bulunuyor.

KARA NOKTALAR TARİH OLACAK

Verilen bilgiye göre, ülkede her yıl binlerce insanın ölümüne, onbinlerce kişinin de yaralanmasına ve milyarlarca lira kayıplara neden olan trafik terörünün azaltılması açısından (2x1) standardında tek şeritli bir yolun (2x2) bölünmüş yol standardına getirilmesi, bölünmüş yolların önemini ve trafik güvenliği açısından etkin bir çözüm olduğunu gösteriyor.
Acil Eylem Planı kapsamındaki bölünmüş yollar tamamlandığında, kara noktaların önemli bir kesimi kendiliğinden ortadan kaldırılması da hedefleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber