Türk-İş'ten sosyal güvenlik reformu açıklaması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Nisan 2006 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türk-İş Yönetim Kurulu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nın, işverenlerin ve sigortalıların yükümlülüklerini ağırlaştırarak, kayıt dışı istihdamı daha cazip hale getireceğini savundu.

Türk-İş Yönetim Kurulu, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün AK Parti Grup Toplantısı'nda sosyal güvenlik reformu konusundaki değerlendirmeleri üzerine yazılı açıklama yaptı.

"Hazırlanan tasarıların, sigortalı işçilerin, memurların, esnafın ve çiftçilerin mevcut haklarının geriye götürülmesini ve yükümlülüklerinin ağırlaştırılmasını" öngördüğü savunulan açıklamada, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı ile aylık geliri, prime esas kazancın aylık alt sınırının altında olan, hizmet akdi ile ev hizmetlerinde sürekli çalışanlar, nam ve hesabına çalışan esnaf ve sanatkarların, çiftçiler ve bir günlük işlerde yevmiyeli olarak çalışan işçilerin "zorunlu emeklilik sisteminden dışlandığı" savunuldu.

Açıklamada, prim gün sayısının, tam aylıkta 9 bin, kısmi aylıkta 5 bin 400 güne yükseltilmesinin, esnek usulde ve mevsimlik işlerde çalışanların emekli olma imkanını ortadan kaldırdığı ifade edildi.

Aynı açıklamada, yasa tasarısının, sigortalıların emekliliklerine ilişkin hak ve yükümlülüklerini düzenleyen maddelerinin Türkiye'deki çalışma hayatı şartlarına uymadığı vurgulandı.

Başbakan Erdoğan'ın, konuşmasında, "50 yaşında emekli olan bir vatandaşım, gitti bu defa başka yerde kayıt dışı çalışmaya başladı" diyerek, "mevcut sistemi suçladığı" ileri sürülen açıklamada, tasarının, işverenlerin ve sigortalıların yükümlülüklerini ağırlaştırarak, kayıt dışı istihdamı daha cazip hale getirdiği ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber